Premium

Gemeentebestuur Katwijk: ’Problemen leerlingenvervoer waren onvermijdelijk’

Gemeentebestuur Katwijk: ’Problemen leerlingenvervoer waren onvermijdelijk’
Duin- en Bollenstreek

De problemen met het vervoer van leerlingen uit de Duin- en Bollenstreek naar scholen voor speciaal onderwijs, waren niet te vermijden. Dat schrijft het Katwijkse gemeentebestuur in antwoord op schriftelijke vragen van Leon Krijgsman van oppositiepartij Hart voor Katwijk.

De nieuwe vervoerder, Noot uit Ede, had volgens het gemeentebestuur niet kunnen voorzien dat de vorige vervoerder vervangend werk zou vinden voor vrijwel alle chauffeurs. Daardoor bleek het voor Noot een onmogelijke opgave om genoeg personeel te werven om aan het begin van dit schooljaar alle leerlingen in busjes van maximaal acht personen thuis op te halen en weer af te zetten.

Noodgedwongen zijn grotere bussen ingezet, moeten leerlingen naar centraal gelegen opstapplaatsen of rijden ouders zelf. Het gaat hoofdzakelijk om kinderen uit Katwijk, maar ook uit de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom. Zij trekken samen op bij de aanbesteding van het vervoer.

Het Katwijkse gemeentebestuur vindt niet dat het een groot risico heeft genomen door afscheid te nemen van de vorige vervoerder, Willemsen-De Koning uit Arnhem, die aanvankelijk ook te weinig chauffeurs kon vinden, maar daarna wel naar tevredenheid functioneerde.

Het opnieuw (Europees) aanbesteden van dit soort grote opdrachten brengt volgens Katwijk nu eenmaal het risico van opstartproblemen met zich mee, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Geen enkele vervoerder garandeert dat het ’op enig moment’ het vereiste aantal chauffeurs in dienst heeft.

Terwijl Noot druk bezig is om nieuw personeel te werven, heeft de gemeente voor een aantal leerlingen tijdelijk vervangend taxivervoer geregeld. Ook geeft het een kilometervergoeding aan ouders die nu zelf als chauffeur optreden.

Als de vervoerder de problemen niet voor 1 november heeft opgelost, mogen de gemeenten in het uiterste geval het contract ontbinden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.