Weer racisme-incident bij Leidse universiteit

Den Haag

Voor de derde keer in een jaar is bij de Haagse campus van Universiteit Leiden onrust ontstaan vanwege een racistisch incident. Bij de faculteit Governance and Global Affairs zijn op een whiteboard de eerste regels van het voormalige Nederlandse volkslied geschreven, die vanwege hun nationalistische inslag altijd al omstreden waren.

Het gaat om de regels ’Wien Neêrlandsch bloed door d’aderen vloeit, van vreemde smetten vrij, wiens hart voor land en koning gloeit.’ Eronder is een Nederlandse vlag getekend met het logo van de VOC in de witte baan. Dat laatste zou kunnen verwijzen naar de weerstand die onder meer in Nederlands Indië bestond tegen deze strofe van het winnende lied van Hendrik Tollens dat in 1817 het nieuwe volkslied werd.

Het is in ieder geval puur racisme, vindt Sanne-Louise de Bruin, studente International Studies en vorig jaar op de kieslijst van de Haagse Stadspartij. Zij vroeg gisteren op Twitter aandacht voor de zaak, die twee weken geleden speelde, omdat ze wil dat er nu eens goed wordt ingegrepen. Vorig jaar jaar brachten studenten van Security Studies al eens de Hitler-groet en lekten racistische teksten en afbeeldingen uit die eerstejaars in een app-groep deelden. Die incidenten werden in de minne geschikt.

Dat ’diversity officer’ Aya Ezawa van de universiteit in studententijdschrift Mare zegt dat je racisme niet oplost door iemand op het matje te roepen en dat het er dus niet zo toe doet wie de dader is, schiet sommige studenten in het verkeerde keelgat. „Er moeten consequenties aan dit gedrag zitten”, twittert De Bruin. „Stop de zwijgcultuur en het bestempelen van studenten als ’risico’ als ze uiten zich onveilig te voelen binnen het ’bolwerk van vrijheid’. En doe gewoon de ’right’ thing’.”

De universiteit stelt op Twitter in reactie dat de kwestie ’uiteraard volstrekt onacceptabel’ is en dat met alle betrokkenen gesproken wordt.

De Bruin roept rector magnificus Carel Stolker op nu de noodklok te luiden. „Ik denk dat het zichtbaar is dat er een probleem is dat het waard is om dieper te onderzoeken. Ik merk ook dat er discussie over is in de academische bubbel”, zegt De Bruin. Ze brengt de zaak graag in de openbaarheid in de hoop dat er naar oplossingen gezocht wordt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.