Raadsvragen RGL: Zorg over transporten gevaarlijke stoffen door centrum Alphen

Raadsvragen RGL: Zorg over transporten gevaarlijke stoffen door centrum Alphen
Alphen aan den Rijn

Vervoer van gevaarlijke stoffen vindt plaats over de Gouwe en de Oude Rijn. Het gaat om transporten met een ’bescheiden’ risicoprofiel.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op vragen van Ank de Groot, fractievoorzitter van Rijn Gouwe Lokaal (RGL).

De Groot heeft geconstateerd dat over de Oude Rijn schepen varen ’die de indruk wekken dat er olie/kerosine of een andere brandbare stof wordt vervoerd’. Ook anderen hebben dit gezien.

De RGL-fractievoorzitter is bezorgd over de transporten. ’Er wonen veel mensen langs het water en de Oude Rijn loopt door het centrum van Alphen aan den Rijn’, schrijft ze in haar vragen aan B en W. ’Daarnaast wordt het steeds drukker met pleziervaart, waardoor de risico’s toenemen.’

De Gouwe, Oude Rijn en de Heimanswetering maken geen deel uit van een landelijk ’basisnet’ voor vervoer van gevaarlijke stoffen, maar het druk bevaren tracé is niet verboden voor vervoer van kerosine (brandstof vliegtuigen) of andere (brand-)gevaarlijke stoffen.

Volgens het college gaat het om transporten met een lokale bestemming, niet om kerosinetankers die richting Schiphol gaan. ’Er is een robuust systeem van kerosineleidingen tussen Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Er is daarom geen noodzaak om binnenvaartschepen met kerosine door de gemeente te vervoeren. Op basis van de bestaande regelgeving is het echter niet verboden.’

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op veilig vervoer van gevaarlijke stoffen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.