Premium

Het Leidse Pesthuis krijgt een cocktail van functies

Leiden / Amsterdam

Het Leidse pesthuis wordt verkocht aan de Amsterdamse Citystone Group.

Die investeerder wil er onder meer een food hall, hotel en kleine kantoren in maken. Dat bevestigde het Rijksvastgoedbedrijf gisteren.

De zoektocht naar een nieuwe eigenaar en een bruikbare bestemming, was lang en zat vol hindernissen. Al vijf jaar geleden werd duidelijk dat Naturalis, die het complex uit 1661 jarenlang huurde, het niet meer nodig had vanwege de forse uitbreiding van het museum. Dus moest de Rijksvastgoeddienst, in samenwerking met de gemeente, uitkijken naar een nieuwe gebruiker . Daar werd onder meer een soort jury voor ingesteld.

Een kleine maand geleden werd bekend dat een koper was gestrikt en nu is ook de naam van dat bedrijf prijsgegeven. Voor het zover was, stelde vooral de gemeente hoge eisen in een vuistdik rapport. De grote binnenplaats van het carrévormige monument mag niet overkapt worden, de huizen en de gracht eromheen moeten onaangetast blijven en een grote horecagelegenheid of casino waren uit den boze. Een meerderheid in de gemeenteraad schaarde zich achter het idee van een mengvorm van functies en dat lijkt het uiteindelijk ook te gaan worden.

De Citystone Group studeert momenteel namelijk op een combinatie van eettentjes, hotelaccommodatie, kleine kantoren en woningen, en ruimtes voor horeca, kunst en cultuur. Een onderzoek naar de exacte verhouding en vorm van die functies loopt momenteel. Daar zijn de architectenbureaus Van Manen uit Noordwijk en KRFT uit Amsterdam voor aangetrokken. ’Zij gaan het Pesthuiscomplex toegankelijk maken voor alle Leidenaren’, zo staat in een korte verklaring van de Rijksvastgoeddienst. De nieuwe eigenaar wil in de loop van volgende maand meer in detail ingaan op de nieuwe plannen.

De Citystone Group is geen onbekende in de regio. De investeerder is ook bezig met de herontwikkeling van kantoorcomplex Statenhof en de Menswordingskerk, beide in Leiderdorp. Ook is de firma verantwoordelijk voor het omvormen van een kantoorcomplex aan de Leidse Schipholweg en de Lutherse kerk aan de Hooglandse Kerkgracht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.