Politietop ’in gesprek’ met Leidse teamchef Fatima Aboulouafa om haar ’binnenboord te houden’

Politietop ’in gesprek’ met Leidse teamchef Fatima Aboulouafa om haar ’binnenboord te houden’
Leiden

De korpsleiding van de politie is in gesprek met de naar huis gestuurde Leidse teamchef en klokkenluider Fatima Aboulouafa om haar binnenboord te houden.

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer (58) laat via haar woordvoerder weten dat ze wil ’voorkomen dat er straks’ voor Aboulouafa ’nog maar een weg resteert en dat is de uitgang’.

De Leidse teamchef die leiding geeft over 130 politieagenten zit sinds 24 september thuis vanwege haar kritische houding tegenover discriminatie, machtsmisbruik en pesten binnen het korps. Er ontstond een onwerkbare situatie omdat andere, mannelijke, teamchefs uit de regio Den Haag het vertrouwen in haar hebben opgezegd.

Lees ook: Vice-voorzitter ACP in kwestie Leidse politiechef die naar huis is gestuurd: Politietop moet snel reageren

Aboulouafa zei op tv dat klokkenluiders bij de politie worden ’geïntimideerd, gedehumaniseerd, geïsoleerd en vervolgens geëlimineerd’. Iedereen die racistische zaken aankaart bij de politie stuit op ’een blauwe muur van stilte’. ,,Ik heb een paar mannen pissed off gemaakt”, aldus de teamchef.

Huyzer noemt de cultuur bij de politie stevig maar minder macho dan twintig jaar geleden omdat er wordt geëmancipeerd. Ze vindt het ’positief’ dat er een botsing is ’tussen de nieuwe groepen en de oude cultuur maar het gaat wel met zo’n heftigheid gepaard dat het lijkt of het niet goed gaat bij de politie’.

Volgens Huyzer is er ’absoluut geen plaats voor discriminatie en ongeoorloofd gedrag’, daarmee verwijzend naar agenten van het Haagse bureau Hoefkade die zichzelf ’Marokkanenverdelgers’ noemen.

Fatima Aboulouafa zit thuis omdat Huyzer escalatie wil voorkomen en ’in rust en wijsheid naar een duurzame oplossing wil zoeken’. Volgens haar zijn er collega’s ’die in Fatima een rolmodel of boegbeeld’ zien. Daar moet de politie mee leren omgaan. Het diversiteitsbeleid bij de politie is zeker geen doodlopende weg, zegt ze.

Huyzer pakt incidenten aan en is alerter op signalen. De politie moet bereid zijn om andere wegen in te slaan dan ze waren gewend. ,,We moeten onze klokkenluiders en tegensprekers waarderen om wat ze doen.”

Het CDA in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister Ferd Grapperhuis van Justitie en Veiligheid. Kamerlid Chris van Dam (12 jaar bij de politie en 19 jaar officier van justitie) wil weten hoe het zit met de top 61 van de Nederlandse politie en of Aboulouafa op die lijst staat.

Hij vraagt zich af of de minister het leiderschapsprogramma uit 2017 kent, wat daarvan terecht is gekomen en of er leiders weg zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.