Premium

Simkaart Tele2 mag wel gebruikt worden voor hotspot

Simkaart Tele2 mag wel gebruikt worden voor hotspot
© Foto ANP

Tele2 is van mening dat je hun simkaarten alleen mag gebruiken in een 4G-mobiele telefoon. Zo staat dat echter niet letterlijk in hun gebruiksvoorwaarden en daarom haalt het bedrijf bakzeil bij de rechter als een klant zijn simkaart gebruikt in een Netgear AirCard 810S.

SERIE | Uitspraak

Zaak Hotspot: Tele2 vs klant X

www.rechtspraak.nl / ECLI:NL:RBNHO:2019:6559

Dat Netgear AirCard 810S klinkt misschien ingewikkeld, maar ingewikkeld is het helemaal niet. Het betreft een klein handzaam apparaat van zo’n tweehonderd euro dat kan dienen als zogenoemde hotspot. Je kunt dan verschillende apparaten tegelijkertijd gebruik laten maken van de 4G-telefoonverbinding die je maakt met het simkaartje dat je er in stopt. Er kunnen tot wel vijftien telefoons, tablets en laptops tegelijk signaal ontvangen, heel handig dus.

Dat grote gemak had een klant van Tele2 ook ondekt, maar de provider die er achter was gekomen, was daar niet van gediend. Die vond dat X in strijd met de algemene voorwaarden handelde en maande hem schriftelijk daarmee te stoppen en de simkaart alleen te gebruiken in een mobiele telefoon. Tele2 waarschuwde hem dat hij zou worden afgesloten als hij er toch mee doorging. Klant X ging ermee door om de AirCard te gebruiken en werd prompt afgesloten. Bovendien ontbond Tele2 de overeenkomst, maar wilde wel 188,54 euro ex btw ontvangen voor de maanden tot aan het einde dat het contract officieel had zullen doorlopen. Plus nog eens veertig euro aan buitengerechtelijke incassokosten die X weigerde te betalen.

Omdat klant X de afsluiting en ontbinding onterecht vindt en niet van zins was die 188,54 euro ex btw te betalen, daagde Tele2 hem vol vertrouwen voor de rechter. Een misrekening van de provider, zo zou al snel blijken. Klant X voerde namelijk als verweer aan dat dat Tele2 niet in de algemene voorwaarden heeft staan dat de simkaart niet gebruikt mag worden in een apparaat als de AirCard.

Wel staat er letterlijk ’Gebruik van een ander toestel dat 4G van Tele2 ondersteunt, is eveneens toegestaan in combinatie met het Tele2 Mobiel 4G abonnement’. En aangezien de Netgear AirCard 810S 4G ondersteunt, hetgeen Tele2 tijdens de rechtszaak niet heeft betwist, stelde de kantonrechter vast dat gebruik van de simkaart in dat apparaat is toegestaan. Wat dat betreft heeft klant X zich dus wél aan de algemene voorwaarden gehouden en geen wanprestatie gepleegd, zoals Tele2 beweerde. Omdat de provider de vordering op de vermeende wanprestatie had ingesteld, wees de kantonrechter deze af. Tele2 verloor daarmee de rechtszaak en moest de 100 euro aan proceskosten van klant X vergoeden.

Over het ongedaan maken van de ontbinding van de overenkomst tussen Tele2 en klant X heeft de kantonrechter niets gezegd, maar het ligt voor de hand dat het contract in ere hersteld is en klant X weer gebruik kan maken van zijn hotspot.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.