Premium

Kraamhouders bloembollenboulevard Lisse beloven te stoppen met verkoop voorjaarsbollen

Kraamhouders bloembollenboulevard Lisse beloven te stoppen met verkoop voorjaarsbollen
Toeristen bij de kraampjes langs de bloembollenboulevard
© archieffoto
Lisse

De kraamhouders langs de bloembollenboulevard kiezen voor de vlucht naar voren om hun plekje in het Keukenhofseizoen langs de Westelijke Randweg te behouden: ze beloven daar geen bollen van tulpen, hyacinten en andere voorjaarsbloeiers meer te verkopen.

„Het is onze enige mogelijkheid”, zo gaf Ruud van Kesteren aan de Lissese commissie ruimte de verklaring voor de drastische stap van de vier kraamhouders. Hij hoopt dat de gemeente Lisse, na de overname van de speciaal aangelegde parkeerstrook langs de weg van de provincie, die niet doorverkoopt aan Keukenhof en dan de huidige kraamhouders een nieuwe vergunning geeft.

De belofte om geen voorjaarsbollen meer te verkopen is een goede stap, vinden alle Lissese partijen. Maar of het scenario van de kraamhouders ook werkelijkheid gaat worden, blijft voorlopig nog de vraag.

Het zal nog wel even duren voordat er duidelijkheid komt, liet wethouder Kees van der Zwet weten, omdat aan de kwestie de nodige (juridische) haken en ogen zitten. De door de kraamhouders in de arm genomen Haarlemse advocaat Igor Denninger heeft de nodige vragen gesteld waarop de gemeente nog naar een antwoord op zoek is, aldus Van der Zwet.

Keukenhof

Als de gemeente de grond overneemt, in eigendom houdt en vergunningen voor standplaatsen gaat afgeven, dan mag overigens iedereen daarop inschrijven. Dat is nu bij de provincie volgens Denninger ook het geval, alleen is dat in de praktijk tot nu toe nooit een punt geweest.

Dus waarom zou dat anders worden als de gemeente de grond koopt en in eigendom houdt, aldus de raadsman van de kraamhouders. De reden dat de gemeente de grond meteen wil doorverkopen is, denkt Denninger, dat Keukenhof dan kan bepalen wie daar mag staan en wat daar verkocht mag worden.

Reden voor de commotie rond de kramen is dat zowel Keukenhof als de bollensector zich al jaren groen en geel ergeren aan de verkoop van voorjaarsbollen langs de Westelijke Randweg. Die zijn per definitie van de oogst van een jaar eerder en van (veel) mindere kwaliteit. Als die bollen het vervolgens slecht doen, schaadt dat de sector.

Voor Keukenhof komt daar volgens directeur Bart Siemerink nog bij dat veel bezoekers in de veronderstelling verkeren dat ze op die bloembollenboulevard bollen kopen van Keukenhof. De siertuin krijgt volgens Siemerink ook regelmatig boze kopers aan de lijn. Keukenhof zelf organiseert zijn traditionele bloembollenmarkt altijd in oktober, als er verse bollen zijn.

Het feit dat de kraamhouders ondanks de inmiddels al jarenlang geuite kritiek voorjaarsbollen zijn blijven verkopen, maakt hun kans op een vergunning er niet groter op als Keukenhof het voor het zeggen krijgt. Hun belofte om geen voorjaarsbollen meer te verkopen is dan ook bedoeld ’om de angel er uit te halen’, aldus Van Kesteren.

Hij vindt de kritiek overigens nog altijd onterecht, zei hij in antwoord op een ’gewetensvraag’ van PvdA’er Guus Mesman. „Er is heel veel ophef over, maar wij staan nog altijd helemaal achter de bollen die wij de afgelopen jaren hebben verkocht.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.