Nieuw wapen voor Noordwijk

Nieuw wapen voor Noordwijk
© Afbeelding gemeente Noordwijk
Noordwijk

Bij een nieuwe gemeente hoort ook een nieuw wapen. Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk stelt de gemeenteraad voor om te kiezen voor een afbeelding met een zwarte leeuw op een zilveren schild.

De Hoge Raad van Adel heeft twee ontwerpen gemaakt. Ook een met twee leeuwen die herinneren aan de oude wapens van Noordwijk en Noordwijkerhout.

Het college heeft echter de voorkeur voor een wapen met een leeuw. Het ontwerp grijpt terug op de vroegere heerlijkheden Noordwijk en Noordwijkerhout van eeuwen geleden. Bovendien zou een leeuw duidelijk maken dat de twee voormalige dorpen nu een gemeente zijn. De gemeenteraad heeft het laatste woord, waarna de Kroon wordt verzocht het wapen via een Koninklijk Besluit toe te kennen.

Aan het oordeel van de historische verenigingen in Noordwijk (GON, Novato en Oud De Zilck) heeft de politiek niet veel. Zij denken verschillend over de ontwerpen. Daarnaast moet de gemeenteraad nog bepalen of zij een wapen met of zonder kroon wil hebben. De kroon bevat naast drie bladeren ook twee parels.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek