Premium

Noordwijk hoeft ondanks derde verlies op rij niet in paniek te raken [video]

Noordwijk hoeft ondanks derde verlies op rij niet in paniek te raken [video]
Het doelpunt van Emiel Wendt kwam veel te laat voor Noordwijk.
© Archieffoto
Noordwijk

Het spel van Noordwijk vertoonde dit weekeinde opvallend veel overeenkomsten met de weersomstandigheden. De temperatuur is prima - heerlijk zelfs - maar de regen en wind stemmen somber en nopen om binnen te blijven.

Vragen genoeg na afloop van de derde nederlaag op rij. Of trainer Kees Zethof na de 1-3 nederlaag tegen Excelsior Maassluis niet eens moest gaan nadenken over een plan B?

En misschien zou Noordwijk toch wat meer verdedigende accenten moeten gaan inbouwen. De term ’naïef’ valt zelfs. Wie niet beter weet, zou denken dat er een kleine crisis op de loer ligt.

De trainer van Noordwijk hoort de conclusies en suggesties van de lokale media glimlachend aan. Nee, hij is niet van plan om concessies te doen. En ja, dit is de spelwijze die Noordwijk het beste ligt. En dus hoeft niemand te verwachten dat de boel op de schop gaat op sportpark de Duinwetering.

Daar heeft Zethof helemaal gelijk in. Het zou wel van naïviteit getuigen om nu in paniek te raken en je eigen zienswijze te verloochenen. En vooropgesteld, het is helemaal niet nodig. Als Noordwijk er wekelijks niets van bakt, zou het een compleet ander verhaal worden. Maar de ploeg is allesbehalve dolende.

Verschil

Het grote verschil: kansen die in voorgaande seizoenen een doelpunt opleverden worden nu niet verzilverd. Of dat aan de tweede divisie - toch weer een stapje hoger - ligt? Nee, want in het begin van seizoen lukte het wel.

Feit is wel dat tegenstanders inmiddels weten hoe Noordwijk graag voetbalt. Excelsior Maassluis, getraind door voormalig Noordwijk-trainer Dogan Corneille, gokte op de omschakeling. Dat mag dan geen lust voor het oog zijn maar het levert wel resultaat op.

Noordwijk was, zeker in de eerste helft, de bovenliggend partij die constant bezig was om een gaatje in de verdediging van de tegenstander te zoeken. Bij tijd en wijle werden die gaatjes ook gevonden maar aan de afronding schortte het nogal.

Zo gebeurde het dat de thuisploeg halverwege met een 0-1 achterstand, na een licht van richting veranderd schot van basisdebutant Jamie den Hartog, de kleedkamer moest opzoeken.

Dat was tegen de verhouding in aangezien Noordwijk genoeg kansen had gekregen om ook tot scoren te komen. Een inzet van Thomas Reynaers belandde op de lat en Nick van Staveren kwam een teenlengte tekort om een scherpe voorzet van Tjeerd Westdijk binnen te glijden.

Geen reden tot paniek derhalve omdat er nog drie kwartier zouden volgen waarin alles rechtgezet kon worden. Daar kwam weinig van terecht omdat de finesse ontbrak.

En dan beginnen zaken die normaal gesproken vanzelfsprekend zijn tot lichte irritaties te leiden. Acties van Sabir Achefay duren opeens te lang, de nonchalance van Tjeerd Westdijk begint te lijken op desinteresse en getreuzel achterin gaat op de zenuwen werken.

Vers bloed

Het brengen van vers bloed leek effect te sorteren. Martijn le Congé en Denzel James stonden nog geen paar seconden in het veld of het was bijna gelijk. James zette door over de vleugel en legde de bal keurig terug op Le Congé die zijn zijn inzet via een knie van een Excelsior-verdediger naast het doel zag caramboleren.

De toon leek gezet maar een kwartier voor tijd kreeg Noordwijk opnieuw het deksel op de neus. Uit een vlijmscherpe counter, na een heerlijk balletje van Vincent van den Berg, tekende Sekou Sylla voor de 0-2. Daarna gebeurde er van alles dat prima in de geest van de wedstrijd paste. Daan Blij miste namens de bezoekers een strafschop, Emiel Wendt zorgde daarna voor de aansluitingstreffer en diep in blessuretijd gleed Le Congé de bal ongelukkig langs zijn eigen doelman.

Noordwijk-Excelsior Maassluis 1-3

30. Den Hartog 0-1, 79. Sylla 0-2, 90+1. Wendt 1-2, 90+3 Le Congé 1-3.

Bijzonderheden: 89. Blij (Excelsior M.) mist strafschop.

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot, Rietveld, Overvliet, Bröcker (81. Waandels), Roshanali, Reynaers, Wendt, Van Staveren (65. Le Congé), Westdijk (65. James), Achefay.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen