Premium

Fitness in de buitenlucht: ’We gaan van hangjongeren échte hangjongeren maken’

Fitness in de buitenlucht: ’We gaan van hangjongeren échte hangjongeren maken’
Vincent Verhoef (direct links van het toestel) en een sporter die de ’human flag’ demonstreert.
© Monique Shaw
Leiden

Fitness in de buitenlucht is populair. Liefhebbers kunnen sinds zaterdag terecht in het Leidse Huigpark, waar een eerste calisthenicsveld is geopend. „We gaan hier van hangjongeren échte hangjongeren maken”, zegt Vincent Verhoef, voorzitter van de Nederlandse Calisthenicsbond.

De Vrienden van het Singelpark in het Huigpark willen met een calisthenicsveld meer jongeren naar het Singelpark krijgen. Calisthenics is een vorm van buitenfitness, een soort kruising tussen gymnastiek en crossfit.

Direct na de brug die de Maresingel met de Tweelingstraat verbindt liggen de groene kunstgrasmatten. Bovenop staan onder andere monkey bars, dip bars, handstand bars en een Swedish ladder wall bar. Aanwezige kinderen klimmen en klauteren vol enthousiasme over de (veel te) grote stellages.

Er gaat nog snel een handdoek over de toestellen, die door het druilerige weer glibberig zijn geworden. Taim Al Asaf (5) trekt zich er niks van aan. Door zijn autisme praat Taim niet, maar eenmaal bovenin de Swedish ladder wall bar begint hij steeds harder te neuriën. „Wie weet zijn dit wel de eerste stappen van buitenspelen naar Olympische Spelen”, zegt Verhoef. „Wereldkampioen paaldansen Dineke Minten is immers ook ooit een calisthenicsatleet geweest.” Hij past nog snel even de hoogte van een stang aan: „Als kinderen beneden koprollen maken, terwijl iemand boven freestylet, dan is dat gevaarlijk.”

Tijdens de demonstratie wordt duidelijk hoe serieus de sport is. De muziek zwelt aan en magnesium gaat op de handen. Deelnemers hangen in verschillende houdingen op, naast of onder de toestellen en springen van de ene pose in de andere. Verhoef: „Hoe moeilijker de oefening, hoe meer punten. Net als bij turnen moet je een oefening drie seconden lang vasthouden.” Kramer probeert de human flag: met zijn armen verticaal gespreid over de stangen brengt hij zijn hele lichaam horizontaal, zodat hij een ’menselijke vlag’ vormt. Met ingehouden adem en blos op de wangen keert hij na ongeveer drie seconden terug naar de grond.

De jongeren blijven zaterdag weg. Mede-initiatiefneemster Conny Broeyer maakt zich er niet druk om. In het voorjaar worden er op het veld activiteiten georganiseerd, die wellicht wel jongeren trekken, denkt ze.

Geneeskundestudent en beoefenaar van calisthenics Simon Kramer stelde samen met 5 vwo-leerlingen van het Leonardo en de Vrienden van het Singelpark een inrichtingsplan voor het sportveld op.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.