Visstropers gezocht na vondst in stukken gesneden karper bij Klinkenbergerplas

© Politie Leiden Noord

Internetredactie
OEGSTGEEST

De politie is op zoek naar visstropers die hebben toegeslagen aan de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Daar is een karper aangetroffen van ongeveer vijftien kilogram die in drie stukken was gesneden.

De vondst van de doormidden gezaagde karper heeft zondag tot woede en onthutsing geleid onder karpervissers bij de Klinkenbergerplas. De vissers hebben de vondst gemeld bij de politie. Op karpers mag wel worden gevist, zo staat in de visvergunning, maar ze moeten ook weer worden teruggezet. ’Fervent karpervisser’ Peter Vlasveld is aangeslagen. Hij heeft zich met andere vissers de afgelopen jaren ingezet om het visbestand op peil te brengen en te houden. Een karpercommissie ’traceert en monitort’ de vissen, zet ze uit en fotografeert gevangen exemplaren. Elke karper heeft een uniek schubbenpatroon aan de linkerflank waaraan je hem herkent. Er zwemmen zo’n honderd exemplaren rond in de plas.

Nu is karper nummer 10 dood. „We hebben hem uitgezet toen hij 2,2 kilo was. Hij was nu vijftien kilo maar hij kan wel dertig kilo worden en 65 jaar.” Volgens Vlasveld is dit door een stroper gedaan. Vissers zagen verdachte bewegingen en belden de politie. Daarop is een motoragent rond de plas gaan rijden. Waarschijnlijk is de visser geschrokken want hij liet zijn vistuig liggen, meerdere lijnen met dikke haken en een stanleymes. Vlasveld: „Dit zijn Oostblokkers die vissen om te eten.

Karpervissers doen alles netjes, ze dragen camouflagekleding aan en zitten onder een groene paraplu. Hier lagen blikjes bier. Ze lappen alle regels aan hun laars.”

Vlasveld hoopt met het naar buiten brengen van dit verhaal op oplettende burgers die de politie bellen zodat er een einde komt aan dit soort praktijken. De politie Leiden Noord heeft een bericht op Facebook gezet en vraagt getuigen zich te melden.

„Hierom verzoeken wij u om politie te bellen wanneer u iets dergelijks aantreft en direct 112 te bellen als u iets verdachts ziet”, aldus de politie van Leiden Noord op Facebook.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.