Vrij verteld: Hoe weer ik een derde bij ons uitje?

© Foto 123RF

In Vrij Verteld praten lezers over twijfels en problemen. Vandaag: Kan ik zeggen dat ik die onbekende derde niet mee wil hebben bij ons vriendinnen-uitje?

Angela (49): „Mijn zus heeft een huisje in het bos. In de weekends en de vakanties trekt ze zich daar graag terug, met haar man en een stapel boeken. Maar vaak heeft ze in de weekends ook thuis wat te doen.

Dan gebruiken haar kinderen het huisje. En soms mag ik erin. Voor niks. Bij die uitjes geniet ik van fietstochtjes en wandelingen in het groen, van sfeervolle avonden bij de houtkachel en van dieren die we bij ons in de tuin nooit zien. Meestal gaat mijn man mee, maar toen hij het afgelopen voorjaar aan ons huis wilde klussen, ben ik een lang weekend met een oude schoolvriendin naar het boshuis gegaan.

Daar verkenden we de mooiste wandelpaden en nam ik haar mee naar gezellige dorpjes in de buurt. We kookten samen, trokken iedere avond een flesje wijn open en haalden oude herinneringen op. Bladerend door een oud foto-album dat ik had meegenomen, doken er steeds weer nieuwe namen en verhalen op. In die sfeer van vertrouwen en intimiteit deelden we gevoelens die je normaal niet zo makkelijk bespreekt, maar die in die omgeving bijna vanzelfsprekend op tafel kwamen.

Kortom: we hadden het erg gezellig. Het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat we afspraken om gauw weer eens naar het huisje terug te gaan. Daarom belde ik haar vorige week weer enthousiast op, om te zeggen dat we het huisje binnenkort opnieuw een weekend mogen gebruiken. Ze zei dat ze graag weer van de uitnodiging gebruikmaakte, maar tot mijn verbazing zei ze er meteen bij dat ze ook haar buurvrouw graag mee wilde meenemen. ’Want die is ook erg gezellig’, voegde ze eraan toe. Waarna ze vertelde dat de buurvrouw tegenslag had gehad en dat een weekendje weg haar goed zou doen. En - liet ze doorschemeren - normaal kan de buurvrouw het niet betalen, maar omdat het toch niks kost, kon ze wel mee, redeneerde ze.

Haar antwoord overrompelde me nogal. Ik vond het vreemd dat ze er een - voor mij - onbekende vrouw bij wilde halen. Naar mijn gevoel gaat ze daarmee voorbij aan de vertrouwelijke sfeer en het reünie-karakter van het uitje. Want met zijn drietjes - en vooral met een onbekende zonder ons gemeenschappelijke verleden - wordt het nooit zo intiem en gezellig als het was. Daar komt bij dat ze deze derde vrouw kennelijk dit uitje gunt omdat het weinig kost. Eigenlijk vind ik het pijnlijk dat geld nu opeens een rol speelt. Dat weekend samen was naar mijn idee gewoon leuk omdat we zo veel te bepraten hadden, niet omdat het voordelig was.

Als eerste reactie heb ik mijn vriendin gezegd dat ik er even over wil nadenken. Maar eerlijk gezegd wil ik haar vertellen dat ik ervan af zie om een derde mee te nemen. We doen het samen of we doen het niet. Kan ik dat maken?”

Reacties

Krijn (62):

„Drie is gewoon één te veel. Dat is meestal de ervaring. Dit gaat niet werken, alleen maar knagen. Ik geef je dus groot gelijk. Maar toon je nederig en zeg tegen je oude schoolvriendin: ’Joh, ga lekker een weekend weg met je buurvrouw, dan gaan wij wel een andere keer. Zo vertel je op een nettere wijze dat je die buurvrouw er niet bij wil hebben.”

Annemieke (67):

„Informeer naar de reden waarom je vriendin de buurvrouw mee wil nemen. Misschien is haar buurvrouw een goede vriendin geworden en ziet zij haar gezelschap als een waardevolle toevoeging aan jullie uitjes. Wellicht is er een middenweg. Dat de buurvrouw bijvoorbeeld alleen de eerste dag meegaat. Dan kun je daarna de vertrouwelijke zaken met je vriendin bespreken. Op voorhand zeggen dat je haar er niet bij wil hebben, lijkt me te kort door de bocht. Dat zou die jarenlange vriendschap in gevaar kunnen brengen. Vraag je af of je dat in de waagschaal wil stellen.”

Kim (29):

„Ik zou helemaal niet meer weggaan met deze vriendin. Kennelijk vindt ze het niet leuk genoeg om er alleen met jou op uit te gaan. Vraag dus maar een ander.”

Anita (44):

„Je moet niet zo moeilijk doen. Als jullie echt hecht zijn met elkaar, weet deze vriendin best of deze buurvrouw bij jullie past.”

Volgende week (26 oktober):

Kan ik mijn man verplichten om mijn

vader te steunen?

„Mijn 64-jarige vader wil graag minder werken, maar dat kan alleen als mijn zussen en ik hem (tijdelijk) financieel ondersteunen. Dat betekent dat we thuis zuiniger aan moeten doen en dat mijn man voorlopig geen nieuwe auto kan kopen. Daarom is hij tegen ons plan. Kan ik hem verplichten bij te dragen?”

Reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.