Opbrengst gevonden voorwerpen in Leiden gaat naar goede doelen

Gevonden voorwerpen
© archieffoto
Leiden

Leiden gaat gevonden voorwerpen verkopen die niet zijn opgehaald. Het daarmee verdiende geld gaat naar een goed doel, zo heeft het stadsbestuur besloten.

Welk goed doel of goede doelen het betreft, dat maken burgemeester en wethouder over enkele weken bekend.

Tot 2012 werden gevonden voorwerpen zoals sleutels, portemonnees, pasjes en allerlei verschillende sieraden bij de politie ingeleverd. Dat veranderde in dat jaar, de verantwoordelijkheid voor de lost and found kwam bij de gemeente terecht. Leiden beheert inmiddels enkele duizenden voorwerpen die op straat of andere openbare plekken worden gevonden, niet traceerbaar zijn en vervolgens ook niet door de rechtmatige eigenaars worden opgehaald.

Wie zijn of haar persoonlijke eigendom kwijtraakt, hoeft daarvoor niet meer naar het gemeentehuis te komen. Op de website verlorenofgevonden.nl staan alle gevonden voorwerpen uit heel Nederland. ,,We streven er ook naar dat Leidenaars die iets hebben gevonden dat ook gewoon thuis houden en via de website kenbaar maken in plaats van naar het stadhuis te brengen’’, aldus wethouder Yvonne van Delft.

Leiden heeft in enkele gevallen, waarbij het bijvoorbeeld erg dure horloges of sieraden betrof, niet alleen van de landelijke website gebruik gemaakt, maar ook via Facebook geprobeerd de eigenaar te achterhalen, met wisselend succes.

Desondanks zit Leiden nu dus opgescheept met bakken vol objecten. De kans is gering dat de portemonnees en sieraden die zijn aangebracht in de periode tussen 2012 en april 2018 nog bij de eigenaar terechtkomen. Daarom gaat Leiden ze aanbieden bij veilingen en opkopers. Een proces dat Leiden voortaan om de vier jaar gaat herhalen.

Het geld dat de gemeente binnenkrijgt, wordt aan een nog bekend te maken goed doel geschonken. De berichtgeving over het verkopen van de voorwerpen doet volgens het stadsbestuur ook dienst als een állerlaatste oproep aan stadsgenoten die spullen kwijt zijn, om toch nog eens de website te bekijken. Van Delft: ,,Want binnenkort zijn de spullen ook echt verdwenen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.