Ieder huis in Leiden krijgt zijn derde bak

Ieder huis in Leiden krijgt zijn derde bak
Een nieuwe bak.
© archieffoto
Leiden

Alle Leidse huishoudens die beschikken over een bruine (gft-afval) en een groene bak (restafval), krijgen daar volgend jaar een derde exemplaar bij, voor papier.

Dat heeft het stadsbestuur besloten. De nieuwe bak wordt uitgevoerd in het grijs, met een blauwe deksel.

De gemeente heeft de afgelopen tijd tonnen Leids huisvuil eens goed onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat er nog veel te veel papier en karton tussen zit. Dat is niet de bedoeling en zeker niet in een gemeente die afval zo veel mogelijk wil scheiden. Het papier uit de enorme bergen restafval filteren bij de afvalverwerker, is niet mogelijk. Het papier is dan vaak nat of verontreinigd en daardoor niet meer geschikt voor hergebruik.

Het huidige Leidse, progressieve stadsbestuur wil juist dat de inwoners veel van hun afval gaan scheiden. Bovendien is er het streven dat iedere Leidenaar nog maar 150 kilo restafval per jaar produceert. Dat gewicht per persoon ligt nu nog ver boven de 200 kilo en Leiden heeft zelfs een tijdje bij de slechtste gemeenten van Nederland gehoord, als het om dat aspect gaat.

De nieuwe Leidse papiercontainers worden één keer per maand geleegd op een aparte ophaaldag, zo staat aangekondigd. Om te bekijken of een derde mini-container ook functioneert, wordt de extra bak in januari eerst uitgeprobeerd in de omgeving van Kloosterhof in de wijk Stevenshof. Vanaf de zomer verspreidt het gebruik van de grijze bak met blauwe deksel zich daar vandaan als een olievlek over de rest van de stad. ,,Leidenaars hoeven ook niet meer te sjouwen en te slepen met oud papier’’, aldus milieuwethouder Van Delft (GroenLinks).

Volgens berekeningen van de gemeente kan het nieuwe systeem in vier jaar tijd een miljoen kilo oud papier extra opleveren. Van Delft kijkt ernaar uit. ,,Een papiervezel heeft namelijk wel zeven levens. Hergebruik is daarom een logische keuze. Door het aan huis inzamelen, maken we het makkelijker voor inwoners om papier en karton gescheiden te houden”.

Volgens een voorlopige planning hebben eind 2021 alle huishoudens die nu minicontainers hebben een derde bak in huis.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.