Premium

Leiderdorps bouwproject bij Menswording is vooral in trek bij de zilveren generatie [video]

Leiderdorps bouwproject bij Menswording is vooral in trek bij de zilveren generatie [video]
Het bouwplan, gezien vanaf de brug naar het Heelblaadjespad.
© afbeelding architectenbureau van manen
Leiderdorp

De 19 nieuwe appartementen die op de plek van de Leiderdorpse Menswordingkerk in de wijk Voorhof moeten verrijzen, veroorzaakten woensdagavond een kleine stormloop aan plaatselijke ouderen.

,,Wat kost het penthouse’’, was een van de veel gestelde vragen tijdens de presentatie van het vernieuwde project. De vertegenwoordigers van de Amsterdamse Pluis Group konden en wilden die vraag nog niet beantwoorden. Maar ze zagen tot zowel hun verbazing als tevredenheid dat vooral de plaatselijke ’zilveren generatie’ massaal interesse toonde. ,,Dat heb je in Leiderdorp’’, vertelde een aanwezige makelaar. ,,De vergrijzing drijft de prijs flink op.’’

Zo gladjes als de uiteindelijke verkoop van de appartementen binnenkort waarschijnlijk gaat verlopen, zo stroef verliep het voortraject. Vanaf het moment dat het katholieke kerkbestuur vier jaar geleden bekendmaakte dat het complex verkocht ging worden, werd het hommeles. Raadsleden, parochiebestuur, buurtbewoners; elke stroming had zo zijn eigen voorkeuren en vooruitzichten. Van restaurant tot buurthuis en van kantoorpand tot appartementencomplex. Of een combinatie daarvan.

Opschieten

Dat vertraagde enorm, de kerkgangers volgen hun mis al drie jaar in Zoeterwoude. Uiteindelijk kwam het gebouw in handen van ontwikkelaar Pluis Group die een wooncomplex voor ogen had en heeft. Maar indirect zorgde een e-mail van de hoofdstedelijke investeerder - waarin het Leiderdorpse gemeentebestuur onder meer wordt gemaand een beetje op te schieten - tot de val van CDA-wethouder Jeff Gardeniers. Hij speelde het bericht door aan de fractie van zijn partij en dat werd uiteindelijk als een onvergeeflijke fout gezien.

Gardeniers liet zijn gezicht gisteren bij de presentatie van de plannen heel even zien en dat deden veel andere raadsleden eveneens. Ze hoorden veel positieve reacties op het plan dat recent is gewijzigd na klachten van diezelfde raadsleden en buurtbewoners. Daarom zijn er nu 19 in plaats van 21 appartementen ingetekend. De aandacht ging vooral uit naar de compleet andere inrichting van parkeerplekken en het fietspad richting Heelblaadjespad die beide veiliger moeten zijn dan bij de oorspronkelijke variant.

Snel

Als het huidige plan van het Noordwijkse architectenbureau Van Manen wel wordt goedgekeurd, hoopt directeur Hans Pluis van de gelijknamige Group zo snel mogelijk met sloop en bouw te kunnen beginnen. Volgens de huidige, voorlopige planning kunnen de eerste bewoners in 2021 verwelkomd worden.

Toch is nog niet alles koek en ei rond de leegstaande kerk uit de jaren zeventig. Een groep direct omwonenden kondigde gisteren aan toch bezwaar te gaan aantekenen. Al was het maar omdat veel groen in de directe omgeving verdwijnt. Bovendien; nu kijken ze tegen een gebouw van circa vier meter aan, maar als het plan doorgaat tegen vier woonlagen. ,,We gaan ons nog beraden’’, vertelde een van hen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.