Premium

Column: Verkeersdeelnemers in Leiden moet zelfredzaam zijn

Column: Verkeersdeelnemers in Leiden moet zelfredzaam zijn

Ook verkeersdeelnemers moeten ’zelfredzaam’ zijn. Vooral in Leiden.

We zitten al een paar jaar opgescheept met ’chaoskruispunten’ in het stadscentrum, waar het volstrekt onduidelijk is wie, wanneer, waarom voorrang heeft. Denk aan de dagelijkse verkeerskluwen op de plek waar de Breestraat, het Gangetje en de Hogewoerd bij elkaar komen. En op de plek waar de Korevaarstraat, Plantsoen en Lammenschansweg bij elkaar komen. Nieuw in de serie ’zelfredzaam oversteken’ is de hoogst onduidelijke kruising voor de deur van koffiehuis ’t Valkje.

Voor degenen die dat eerder gemist hebben: chaoskruispunten sporen verkeersdeelnemers aan om zelf na te denken over verkeersveiligheid. Dat zou de veiligheid bevorderen.

Zelf ervaar ik op die kruispunten vooral een enorm gevoel aan onveiligheid, maar goed. Om me heen zie ik voortdurend bijna-ongelukken. Iedereen doet maar wat, niemand weet hoe het moet.

Binnenkort worden de voetgangers ook ’zelfredzaam’, want de laatste weken zag ik een aantal zebrapaden verdwijnen. Op het Schuttersveld bijvoorbeeld, vlakbij die mooie nieuwe Valkbrug. Met het verdwijnen van het zebrapad zijn ook de verkeerslichten voor voetgangers verdwenen.

Ongetwijfeld is dit ook bedoeld om de hersenactiviteit van Leidenaars te stimuleren. Lekker zelf puzzelen hoe je aan de overkant komt.

Maar ik heb toch een beetje medelijden met ouderen - ook heel zelfredzaam allemaal - die achter een rollator zo’n weg zonder zebra moeten oversteken. En met anderen die niet zo snel ter been zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.