Premium

Rijnsburgse kerkleden doen bod op Maranathakerk: ’Weer openstellen voor diensten en gebruiken als buurtcentrum’

Rijnsburgse kerkleden doen bod op Maranathakerk: ’Weer openstellen voor diensten en gebruiken als buurtcentrum’
Drie jaar na de laatste dienst staat de monumentale Maranathakerk in Rijnsburg te koop.
© Archieffoto
Rijnsburg

De kerkleden die zich altijd fel hebben verzet tegen de sluiting van de Rijnsburgse Maranathakerk, verenigd in de Groep Gideon, doen een bod op het monumentale pand.

De groep Rijnsburgers, aangevoerd door Hans de Snaijer en Frits de Mooij, wil de Maranathakerk op die manier weer openstellen voor religieuze diensten. Ook willen zij de ruimte, met een fraai orgel en bijzondere akoestiek, doordeweeks gebruiken voor onder meer buurtbijeenkomsten, muziekuitvoeringen en theatervoorstellingen.

Het liefst trekken zij daarin dan samen op met de Protestantse Gemeente Rijnsburg, evenals bij een na drie jaar leegstand noodzakelijk geworden restauratie en het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Dat schrijft de Groep Gideon in een brief aan het bestuur van de kerkgemeente. Daarmee doen de groepsleden een nadrukkelijke poging om het roerige verleden af te sluiten en tot verzoening te komen.

De Mooij overhandigt bij Verhees Notarissen een bieding van zes ton, en voldoet daarmee aan de vraagprijs van 575.000 euro. ,,Ik heb vijf jaar lang geroepen: verkoop de kerk aan mij. Nu moet ik het ook doen.’’

De Snaijer knikt instemmend. ,,Heel veel mensen denken dat wij al die tijd hebben gebluft. Of ze denken dat de groep alleen nog uit Frits en mij bestaat. Dat is niet waar. Ik sprak deze week nog een Rijnsburger die zei: ’Als jullie nog geld nodig hebben, geen probleem’’’

Geïnteresseerde partijen kunnen nog tot 6 november bieden op de Maranathakerk. Twee dagen later worden de enveloppen geopend bij Verhees Notarissen. De Protestantse Gemeente Rijnsburg besluit aan wie de kerk wordt verkocht, maar pas nadat de gemeente Katwijk heeft beoordeeld of de plannen passen binnen de monumentale status.

Op die manier wil Katwijk voorkomen dat de 65 jaar oude kerk, gebouwd in de traditionalistische stijl van de wederopbouw, wordt verminkt of afgebroken. De nieuwe eigenaar mag aan de buitenkant niets veranderen, aan de binnenkant slechts heel beperkt. Dat maakt het heel lastig woningen in het kerkgebouw te maken, de meest kansrijke nieuwe bestemming volgens een onafhankelijk onderzoeksrapport.

En dat vergroot ogenschijnlijk de kansen van de Groep Gideon. Die voelt zich gesteund door het Cuypersgenootschap, een stichting die zich inzet voor behoud van ’bouwkundig erfgoed’ uit de negentiende en twintigste eeuw.

De ligging van de kerk, in het hart van de bloemenwijk, leent zich volgens de Groep Gideon uitstekend voor een functie als multifunctioneel buurtcentrum. ,,Er zijn genoeg vrijwilligers die dat draaiende willen gaan houden’’, zegt De Snaijer. ,,En een organist als Martin Mans is zo bereid om hierheen te komen en weer geluid in het gebouw te brengen. We hebben op een A4’tje een businessplan staan waaruit blijkt dat ons plan levensvatbaar is. Het wordt commercieel in de zin dat het kostendekkend wordt. Maar dat is niet de voornaamste zaak.’’

De Mooij: ,,Het gaat om het ongedaan maken van onrecht. Dat is mijn diepste verlangen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.