Premium

Justitie eist twee jaar celstraf voor masseur Giuseppe ’Pino’ R. uit Leiden wegens verkrachting en ontucht van vijf patiënten

Justitie eist twee jaar celstraf voor masseur Giuseppe ’Pino’ R. uit Leiden wegens verkrachting en ontucht van vijf patiënten
Leiden

Tegen de Italiaanse masseur Giuseppe ’Pino’ R. is vrijdag voor de Haagse rechtbank 24 maanden celstraf geëist en een beroepsverbod van drie jaar.

Volgens Justitie heeft de masseur vijf vrouwen misbruikt tijdens zijn massages in een salon in Leiden. Bij twee vrouwen is zelfs sprake van verkrachting, meent Justitie. Bij de massages moesten de vrouwen zich uitkleden tot op hun onderbroek. Ze moesten op de massagetafel liggen waarbij ze een handdoek over hun lichaam kregen.

De massage begon op de rug, daarna kwam de buik en hij duurde anderhalf uur. Bij de massages werden vrouwen betast aan hun schaamlippen, borsten en billen. Niet professioneel en niet nodig, aldus Justitie. In twee gevallen zou de masseur met zijn vingers bij vrouwen zijn binnengedrongen door tussen hun schaamlippen te komen. Ook vertelden de vrouwen dat ze zijn stijve penis door zijn dunne linnen broek heen voelden bij de behandeling. Vernederend voor de slachtoffers die zeer kwetsbaar waren op zijn behandeltafel. De vrouwen waren niet bij de rechtszaak aanwezig omdat ze het niet aankonden, aldus Justitie.

Geschrokken

Een van de slachtoffers, een studente, deed in december vorig jaar aangifte bij de politie. De vrouw vertelde dat ze enorm was geschrokken door de massage van R. die haar schaamlippen en schaamstreek had betast. De politie ging daarop op zoek naar meer mogelijke slachtoffers. Die bleken er te zijn. Tenminste twee vrouwen hadden in 2013 en 2016 een melding bij de politie gedaan. Ze zagen toen af van het doen van een aangifte omdat ze dat psychisch niet aankonden.

De eerste aangeefster had de massage bij R. van haar vriend gekregen. De vriend stond voor de massagesalon te wachten toen zijn vriendin in tranen naar buiten kwam. R. zou sorry tegen de vrouw hebben gezegd. Ook hoefde ze niet te betalen. R. bood zelfs aan om de vriend ook te behandelen. R. ontkent: ,,Ik rij niet met een stijve penis tegen vrouwen op.” Hij had een speciale manier van masseren, zei hij. Hij had het zo niet bedoeld. Dat hij bij de politie en de rechter had toegegeven dat hij mogelijk schaamlippen of een vagina had geraakt, trok hij tijdens de rechtszaak weer terug. ,,Het was een handdoek.”

Tranen

Niet gehinderd door schaamte laat masseur Giuseppe R. in de rechtszaal zijn tranen de vrije loop. Ook zijn twee zussen huilen mee. ,,Ik ben geen monster, ik wil mijn leven terug!” Vijftien jaar is hij al masseur en nooit heeft hij seksuele bedoelingen gehad. Altijd was hij gepassioneerd aan het werk. Hij ’leest’ zijn patiënten en helpt ze van hun klachten af. Zijn advocaat: ,,Hij was juist integer, in die vijftien jaar is hij nooit beschuldigd.”

,,Dit is een nachtmerrie, onverteerbaar en onbegrijpelijk. Ik sta perplex, ik ben flabbergasted”, zegt de Italiaan die de massagesalon met zijn vriendin had. ,,Ik creëer juist altijd de hoogste veiligheid door te vertellen wat ik doe. Ik lap mensen op als geen ander en nu keert dit zich tegen mij. Mijn behandeling is heel anders geïnterpreteerd. Ik ben op een zaterdag door de politie uit mijn salon gehaald waar mijn vriendin bij was en drie maanden opgesloten tussen moordenaars en psychopaten. In gedachten staan de moordenaars achter de bomen bij mijn woning. Als een caissière naar mij lacht, denk ik: wat wil je van me? We wilden een pleegkind maar dat kan nu niet meer door dit alles.”

Irritatie

De rechters kunnen een lichte irritatie soms niet onderdrukken als ze de man horen snikken. Ook wordt zijn breedsprakigheid meerdere malen bekritiseerd. Hij is onder behandeling van een psycholoog, vertelt hij omdat hij is getraumatiseerd.

De officier van justitie is onverbiddelijk. R. heeft heel bewust gehandeld toen hij zijn slachtoffers misbruikte. Ook komen de verklaringen overeen, terwijl de vrouwen elkaar niet kenden. ,,Seksuele handelingen horen niet bij een massage. Waarom heeft meneer geen verklaring afgelegd bij de politie en ontkent hij nu in alle toonaarden?” In totaal zijn er vijf aangiftes gedaan. De eerste aangeefster, de student, heeft een studievertraging opgelopen en kan haar scriptie niet schrijven omdat ze is getraumatiseerd door het gebeurde. De andere slachtoffers, onder wie vrouwen van de Amerikaanse school, hebben herbelevingen als ze in de krant lezen dat de masseur is aangehouden. Totaal eisen de slachtoffers tien mille schadevergoeding.

Intiem

Volgens R. was de studente eerst intiem geweest met haar eigen vriend en projecteerde ze dat vervolgens op zijn manier van masseren, zei hij.

Uitspraak op 1 november.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.