Premium

Braassem niet van de ene op de andere dag warmtebron, maar ’goed om te weten dat de capaciteit er is’

Braassem niet van de ene op de andere dag warmtebron, maar ’goed om te weten dat de capaciteit er is’
Braassemermeer, bron van warmte als het kouder wordt.
© Archieffoto LD
Rijnsaterwoude

De Braassem zal nog niet vandaag of morgen als bron van warmte gaan dienen voor aangrenzende kernen. Maar het is wel mooi om te weten dat-ie dat kan.

Dergelijke geluiden klonken donderdag bij de presentatie van het rapport ’Warmte uit de Braassem’ in Rijnsaterwoude. Bewoners van dat dorp waren benieuwd of het mogelijk is om gezamenlijk van het gas af te gaan door warmte te winnen uit oppervlaktewater. Met geld dat de raad van Kaag en Braassem beschikbaar stelde, is dat voor de hele gemeente onderzocht.

Het antwoord was ’ja’, al leken andere delen van de gemeente meer geschikt dan het niet al te dichtbebouwde Rijnsaterwoude. De Burgemeesterswijk in Roelofarendsveen scoorde bijvoorbeeld beter, onder meer doordat de bebouwing daar veel dichter is en grotendeels in dezelfde handen: van MeerWonen.

„Die kennis hebben we ook gedeeld met de directeur-bestuurder van de corporatie, maar wat bleek? Die was nu al bezig met groot onderhoud van de woningen daar”, meldde wethouder duurzaamheid Inge van der Meer. „Het kwam daar dus nu niet uit. Maar we houden het zeker in ons achterhoofd dat met deze techniek iedereen kan profiteren.”

Steentje bijdragen

Volgens Lieke Langezaal, een van de initiatiefnemers in Rijnsaterwoude, is de bereidheid om iets te gaan doen ’behoorlijk groot’ in haar kern. „Een enquête die we hebben gehouden, leert dat mensen vaak ook bereid zijn geld uit te geven aan een verandering op energiegebied. Bovendien hebben meer mensen zich inmiddels aangemeld om mee te denken met het bewonersinitiatief Ons warm onthaal.”

Waarover nagedacht kan worden? „Bijvoorbeeld of je alvast huizen gaat isoleren, wat altijd goed is en alvast een band kweekt. Of dat je wat meer wilt focussen op de twee delen van het dorp waar de bebouwing wat meer geconcentreerd is. Of gewoon omdat je wilde ideeën een plek wilt geven, beseffend dat er wat moet gebeuren in de toekomst.”

Onderzoek leerde dat het aanleggen van een warmtenet in het hele dorp nogal begrotelijk is, zeker wanneer je kijkt naar de huidige gasprijs. „Maar zodra die echt snel gaat stijgen, kan het verhaal direct heel anders worden”, denkt Langezaal. ,,Hoe dan ook is er trots dat we als dorp ons steentje aan het andere denken hebben bijgedragen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.