’Ik vind dat iedereen in de zorg ingeënt moet worden’

Monique Veenstra

Het gros van de zorgmedewerkers laat de griepprik links liggen, blijkt uit onderzoek. Waarom nemen zij het vaccin wel of niet?

Monique Veenstra (58) is verpleegkundig specialist kinderlongziekten in de regio Midden Holland en haalt altijd de griepprik. ,,Ik vind het voorkomen van griep erg belangrijk. Afgelopen jaar zijn 400.000 mensen ziek geworden door het griepvirus en 3000 mensen overleden aan de gevolgen van griep. Dat is heel veel.

Lees ook: De griepprik? Dat bepaal ik zelf wel!

Door het inenten van zorgverleners kan het aantal mensen dat griep krijgt duidelijk verminderen. Je beschermt kwetsbare patiënten. Ik werk zelf met kinderen met astma en ’exacerbatie bronchiale hyperreactiviteit’. Maar denk ook aan oncologiepatiënten, of patiënten die geopereerd moeten worden en vatbaar zijn. Je haalt de griepprik om anderen niet aan te steken én om zelf niet uit te vallen. Want dan kunnen wij geen zorg meer verlenen en lopen de wachttijden voor de patiënt op en de werkdruk voor collega’s.”

,,Ik vind dat iedereen in de zorg ingeënt moet worden. Verplicht ja. Het is niet vrijblijvend. Ik promoot het overal. Bij de koffiemachine in het ziekenhuis heb ik een poster opgehangen om collega’s aan te moedigen de griepprik te halen. Een deel reageert positief en een deel zegt dat ze er niets voor voelen. Die hebben nooit griep. Maar je weet nooit of je het krijgt. Het kan maar zo dat je eens vatbaarder bent. En baat het niet dan schaadt het niet.

Mijn hartenkreet: laat je inenten voor de kwetsbare patiënt. Dit jaar is er een vaccin dat beschermt tegen vier in plaats van drie verschillende griepvirussen. Nog beter dus.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.