Nederlandse militairen vieren Leidens Ontzet in Afghanistan

Twee weken later dan gepland, maar de haring en wittebrood smaken er niet minder om.© Foto Dave Kloet

Hielke Biemond
Leiden

Vanwege logistieke problemen kwamen de haring en wittebrood twee weken later in Afghanistan aan dan de bedoeling was, maar dat maakte de viering van Leidens Ontzet niet minder bijzonder voor tientallen Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif. Zij genoten in hun ’huiskamer’ van de Leidse lekkernijen die de 3 October Vereeniging ze stuurde.

Een traditie is ook in Afghanistan in de maak, want het was het tweede jaar op rij dat er Leidens Ontzet werd gevierd. Het initiatief kwam van de Leidse traumachirurg Arthur Niggebrugge, tevens penningmeester van de 3 October Vereeniging, die daar vorig jaar militairen bijstond. Dat sloeg zo goed aan, dat het een vervolg kreeg.

,,Als je een langere periode op uitzending bent, besef je pas echt goed wat je thuis hebt’’, aldus de Nederlandse persofficier Dave Kloet. ,,En om dan zo ver van huis een heerlijke haring te eten, dat is wel iets bijzonders.”

Luitenant-kolonel Sander, commandant van de Nederlanders in Afghanistan: ,,Ik ben opgegroeid in Leiden en kan me nog goed herinneren hoeveel plezier ik beleefde aan 3 oktober. Als kind spaarde ik altijd om dan genoeg geld te hebben.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.