Leidse straatnaam voor Nelson Mandela

Nelson Mandela in de Leidse Pieterskerk.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Zes jaar na zijn dood krijgt de voormalige Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en president Nelson Mandela (1918-2013) een Leidse straat naar zich vernoemd. Dat gebeurt in het nieuwe wijkje Veerplaats, dat binnenkort wordt gebouwd tussen de Hoge Morsweg en het water van de Oude Rijn.

In de directe omgeving van Hoge Morsweg, Smaragdlaan, Agaatlaan zijn al straten vernoemd naar voorvechters als Gandhi, Biko, Sacharov en Allende. Dat thema wordt doorgezet bij Veerplaats, een oud opslagterrein waar 27 nieuwe koopwoningen en 11 appartementen komen.

In 1999 bracht Nelson Mandela een bezoek aan Leiden. Bij de universiteit ontving hij toen onder grote belangstelling een eredoctoraat.

Het is niet de eerste keer dat de naam Mandela in het gemeenteregister voorkomt. Het wijkcentrum in de Stevenshof droeg vanaf de opening in 1988 de naam ’Winnie Mandela’, genoemd naar de ex-vrouw van Nelson. Toen bleek dat zij betrokken was bij duistere zaken in haar land, werd drie jaar later haar naam in Leiden weer geschrapt.

De Leidse straatnaamcommissie stelt voor om ook wegen bij Veerplaats te vernoemen naar de Russin Jelena Bonner (1923-2011) en de Duitse Rosa Luxemburg (1871-1919).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.