Premium

Kans op storing? Dan moeten Leidse bruggen gewoon dicht blijven

Kans op storing? Dan moeten Leidse bruggen gewoon dicht blijven
Bruggen in Leiden.
© archieffoto
Leiden

Het Leidse stadsbestuur gaat indringender en krachtiger klagen bij de provincie over bruggen die openstaan in de spitsuren of met een storing kampen. Als een van zijn eerste daden gaat de nieuwe wethouder Ashley North (GroenLinks) daar werk van maken. ,,We gaan het opschalen’’, zegt hij, naar aanleiding van vragen door VVD-raadslid Maarten Dirkse.

De provincie is eigenaar en bediener van de bruggen aan de randen van Leiden. Dat onder meer de Zijlbrug, Stierenburg, Wilhelminabrug en Lammebrug ook in de spits opengaan voor vrachtschepen, levert al jaren een enorme ergernis op vanwege de stadsfiles die erdoor worden veroorzaakt. De situatie verergert nog als blijkt dat de bruggen door een storing niet meer dicht kunnen, waarna auto’s en vrachtverkeer met lastige manoeuvres een uitweg moeten zoeken.

Dat gebeurde bij de Waddingerbrug, nabij Haagweg en Groote Vink, maar liefst zeven keer in vijf weken en alleen al drie keer in de afgelopen week. Als er geen honderd procent zekerheid kan worden gegeven dat de brug ook weer dicht kan, mag de brugklep niet meer open. Dat is de stelling die North gaat overbrengen bij het provinciebestuur. En dan kan hij ook nog eens als nieuwe wethouder aanhoren waarom de provincie van mening blijft dat scheepvaart altijd voorrang behoeft op wegverkeer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.