Premium

Rechter verbiedt weer jacht op knobbelzwaan

Rechter verbiedt weer jacht op knobbelzwaan
Knobbelzwanen mogen voorlopig niet geschoten worden.
© Archieffoto ANP
Den Haag

Voor het tweede jaar op rij heeft de rechter een streep gezet door de provinciale ontheffing om in de wintermaanden knobbelzwanen af te schieten.

Volgens de rechter is er een serieuze kans dat bij het afschieten van knobbelzwanen ook beschermde kleine zwanen worden gedood. Kleine zwanen zijn bedreigde en beschermde dieren die zich geregeld mengen tussen de knobbelzwanen. In de winter verblijft ongeveer tweederde van de wereldpopulatie aan wilde zwanen zich in Nederland, en juist in die periode willen jagers de mogelijkheid hebben om op knobbelzwanen te schieten omdat die dieren schade veroorzaken aan onder andere pas ingezaaid gras.

Daarnaast zorgen knobbelzwanen voor gevaarlijke situaties op wegen en fietspaden wanneer ze besluiten om daar hun nest te bouwen. Om die reden had de provincie ook toestemming gegeven om de dieren daar tussen half november en eind mei af te schieten.

Vorig jaar november blokkeerde de rechter ook al het afschieten van knobbelzwanen. Een van de redenen daarvoor was het het risico voor de kleine zwaan.

De ontheffing om knobbelzwanen te schieten was aangevochten door twee milieuorganisaties, de stichting Dierenradar en de stichting Faunabescherming. Zij willen dat er niet op knobbelzwanen gejaagd wordt wanneer er kleine zwanen in het land zijn. Dat zou betekenen dat de dieren alleen nog in een korte periode in het voorjaar geschoten mogen worden.

De uitspraak van de rechter plaatst de provincie voor een probleem. In een reactie schrijft verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom-Lemstra dat ze nog studeert op een reactie ’omdat we ook het belang van een effectieve schadebestrijding te behartigen hebben’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.