Ex-chef Leidse politie Fatima Aboulouafa doet aangifte tegen minister Grapperhaus

Fatima Aboulouafa werd vorig jaar nog enthousiast binnengehaald bij de politie Leiden.© Archieffoto: Hielco Kuipers

ANP
Leiden

De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte van smaad en laster gedaan tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

Grapperhaus schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat het vertrek van Aboulouafa bij de politie losstaat van haar inhoudelijke kritiek op misstanden bij de politie. „Evenmin is het beeld juist dat zij vanwege die kritiek weg zou moeten”, aldus de minister.

„Daarmee wordt de suggestie gewekt dat er een andere reden zou zijn voor het vertrek van mijn cliënt dan haar kritische houding”, zegt Aachboun. „Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie.” Aboulouafa zei zich bij de politie vaak onveilig te hebben gevoeld door discriminatie.

Volgens Aachboun is de aanklacht van smaad en laster ook nog gebaseerd op andere zaken, waarover hij nu niets kwijt wil. Een woordvoerder van minister Grapperhaus zegt dat het ministerie de aangifte afwacht.

Lees ook: Leidse teamchef Fatima Aboulouafa keert niet terug, CDA wil ronde tafelgesprek over de kwestie in de Tweede Kamer

Volgens de politie ontstond de afgelopen weken een onwerkbare situatie in het team van Aboulouafa nadat directe collega’s het vertrouwen in de teamchef hadden opgezegd. De komende tijd bekijkt de korpsleiding met Aboulouafa, ondersteund door een onafhankelijke externe verkenner, of ze op een andere plaats in de politie kan werken. Haagse bronnen bevestigen dat Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en voormalig politieagent, de rol van verkenner op zich zal nemen.

Lees ook: Vice-voorzitter ACP in kwestie Leidse politiechef die naar huis is gestuurd: Politietop moet snel reageren

Bij Jinek liet de ex-politiechef weten dat ze zich in haar 25-jarige carrière vaak onveilig heeft gevoeld door discriminatie en machtsmisbruik bij de politie. Twee keer zei een collega volgens haar dat ze een ’kut-Marokkaan’ was. Ook had een politieman er moeite mee dat ze een leidinggevende positie bij de Mobiele Eenheid had. Haar leidinggevenden deden echter niets met haar kritiek. Volgens Aboulouafa wordt er ’stelselmatig weggekeken’.

Vorige week kreeg ze te horen dat ze niet meer kan terugkeren als teamchef in Leiden of Den Haag. De korpsleiding zou samen met Aboulouafa en een onafhankelijke externe verkenner kijken of ze op een andere plaats bij de politie kan werken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.