Premium

Leidse Glibber over vrijwilligers, Bokier en de 41e Beat-Meet

1/5

Het was best wel even wennen deze week om vanuit het warme Spaanse Carihuela opeens weer in de Leidse kou te staan, het scheelde ruim 10 graden. ’s Middags lag ik nog op het strand en om 01.30 uur liet ik in de kou en regen de hond uit.

De warme sfeer op het verjaardagsfeestje van ’vrijwilligersorganisatie i-doe’ maakte veel goed en deed de kou buiten snel vergeten. In Scheltema kwamen medewerkers, vrijwilligers en genodigden bij elkaar om de tiende verjaardag van i-doe te vieren. Teamleidster Kirsten Zitman heette iedereen welkom en blikte meer vooruit dan terug op het werk van i-doe.

Na haar opening werd aan de hand van een kleine quiz met het publiek de kennis omtrent het Leidse vrijwilligerswerk getest. Sommige antwoorden had ik niet verwacht bijvoorbeeld bij de vraag: doet 24 of 32 procent van de Leidenaren vrijwilligerswerk. Het was 32 procent en dit komt er op neer dat meer dan 40.000 Leidenaren op de een of andere manier vrijwilligerswerk doen.

De quiz werd gewonnen door Mariska Hoppenbrouwer, die vrijwilliger is bij Technika 10. Vanwege het 10-jarig bestaan is er een mooie glossy uitgebracht. Wethouder Marleen Damen deelde de eerste exemplaren uit aan de vrijwilligers die op de cover staan. Terwijl het duo Daav & Lot lekkere achtergrondmuziek speelde ging het feestje nog even door en keek iedereen met vertrouwen uit naar de komende 10 jaar.

Het is ondertussen volop herfst en daarom tijd voor Bokbier. De landelijke start van het Bokbierseizoen is altijd een feestelijk moment en ook in Leiden ging de start van het okbierseizoen niet onopgemerkt voorbij. Horecavertegenwoordigers Arco Ipenburg en Kenzo van Maris kwamen persoonlijk het Bokbier bij een aantal klanten afleveren en de gasten het eerste Bokbiertje aanbieden.

Bierwagen

Zij reden met een originele oude Brand’s bierwagen, die getrokken werd door twee authentieke Hollandse trekpaarden, langs kroegen als Barrera, Het Stadsbrouwhuis, Scarlatti, The Duke, Van der Werff en Biercafé Lemmy’s. In alle kroegen werd enthousiast gereageerd op het aangeboden Bokbiertje. Dion de la Rie, de drummer van Rubberen Robbie drummer, liet in het Stadsbrouwhuis ook graag zijn biertje staan voor het eerste herfstbier. De bierwagen trok veel bekijks toen hij door de stad reed en werd constant gefotografeerd. Chef-kok Emiel van den Hoed van Scarlatti mocht van koetsier Toon Brooijmans uit Oud Gastel, zelfs even met zijn Bokbiertje op de bok zitten. De tocht eindigde bij Lemmy’s waar de koetsier liet zien dat hij zelf niets gedronken had, want hij verbaasde iedereen door met paarden en bierwagen achteruit een straatje te keren.

Ons Cafeestje

Ik liep na de herfstbokpresentatie nog even door naar de Morsweg om Marina Bosman te feliciteren met de opening van haar nieuwe café, Ons Cafeestje. Op de openingsavond speelde de Leidse zanger en entertainer Bart van Schoonderwoerd den Bezemer. Al direct nadat de zaak open ging zat het behoorlijk vol. Later op de avond zorgden zanger Bart en gastvrouwen Marina en Sandra er voor dat het café haar naam ’Ons Cafeestje’ niet voor niets heeft, want het werd een groot feest.

Beat-meet

Zaterdag hield de Leidse Beatlesfan Franck Leenheer alweer zijn 41e Beat-Meet. Je zou op de beurs alleen 65-plussers verwachten, maar ook dit jaar kwamen er weer veel jongeren naar toe. Behalve dat er allerhande Beatles-artikelen te koop werden aangeboden, signeerde Markus den Boer zijn nieuwe McCartney discography book en werd er een minicollege gegeven door Beatleskenners Anne Hurenkamp en Jan Cees ter Brugge. De hele middag zongen Xavier Baudet & Andrew Vroomans alle Beatlesnummers die het publiek maar wilde horen. 49 jaar na het uiteenvallen van de Beatles blijkt de groep nog steeds razend populair te zijn en trekt de Beat-Meet elk jaar honderden bezoekers uit binnen en buitenland.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.