Premium

’Station Hillegom als OV-knooppunt’

’Station Hillegom als OV-knooppunt’
Het station in Hillegom.
© Foto Leidsch Dagblad
Hillegom

Een knooppunt voor openbaar vervoer, waar diverse buslijnen in allerlei richtingen samenkomen en de overstaptijden kort zijn. Dat toekomstbeeld heeft de Hillegomse politiek voor ogen voor NS-station Hillegom.

Dit bleek tijdens een overleg tussen verkeerswethouder Jan van Rijn en de verschillende raadsfracties. Van Rijn consulteerde daarin de gemeenteraadsleden over een nieuw af te sluiten OV-concessie. Dat is een meerjarige contract met een busvervoerder. Voor Hillegom en de regio loopt de huidige concessie, die nu door Arriva wordt ingevuld, in 2022 af.

Een nieuwe concessie is een mooie gelegenheid om de rol van station Hillegom groter te maken, vindt de lokale politiek. Meer gebruik van openbaar vervoer helpt Hillegom immers in zijn streven om in 2030 energieneutraal en in 2050 klimaatneutraal te worden.

Om het station een voornamere rol te geven, zou onderzocht moeten worden of er aan de westkant van het spoor een busbaan of een weg kan komen, vindt de politiek. En ook een parkeerterrein aan die kant zou een welkome aanvulling zijn. „Want als we er wel een OV-knooppunt van maken, maar niets aan de andere kant van het spoor doen, wordt de buurt gek”, aldus D66’er Sander Boschma, verwijzend naar de nu al grote parkeerdruk rond het Hillegomse station.

Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) wees er wel op dat als er een parkeerplaats ten westen van het spoor komt, het station ook aan die zijde een entree zal moeten krijgen. „En dat kost wat hoor”, zei de oppositieleider, die niettemin ook voorstander is van een onderzoek.

CDA’er Kees Langeveld vroeg bij het uitschrijven van een nieuwe concessie speciale aandacht voor de busverbinding met het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. „Als je nu met het openbaar vervoer vanuit Hillegom naar het ziekenhuis reist, moet je vier keer overstappen. Dat moet straks echt beter”, aldus de CDA-fractievoorzitter.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.