Premium

Bed tulpen als klapstuk van kerkenveiling in Noordwijkerhout

Bed tulpen als klapstuk van kerkenveiling in Noordwijkerhout
Pastoor Goumans bij het bed met de rode tulp Mantel van Sint Maarten.
© Publiciteitsfoto
Noordwijkerhout

Het moet de klapper worden van de kerkenveiling van de St. Victor in Noordwijkerhout. Op 1 november wordt driehonderd kilo van een nieuwe rode tulpensoort geveild. Een opmerkelijk veilingitem tussen de gebruikelijke flessen drank, etentjes, planten en krentenbroden.

Ooit was het de normaalste zaak van de wereld dat op de kerkenveiling in Noordwijkerhout partijen bloembollen werden geveild. Bollenteler Aad van Ruiten herinnert zich dat hij zelf geregeld partijen bollen kocht. „Ik heb zeker vijf keer een partij gekocht waar ik tien jaar mee heb geteeld. Ook werden op de veiling kruiwagens, gaasbakken of een paar kuub mest aangeboden. Met het aanbieden van deze partij bollen wordt die oude traditie even hersteld.”

De tulpenpartij werd in 2011 door veredelaar Kees van der Salm aan de kerkenveiling aangeboden. Het was toen een gaasbak vol die voor 1.500 euro door de toenmalige pastoor Goumans werd gekocht. Alleen was de pastoor geen bollenteler dus ontfermde Aad van Ruiten zich over de aankoop. Met hulp van de pastoor werden de eerste jaren de bollen met de hand geplant, gerooid en gepeld. Inmiddels is de partij uitgegroeid tot zo’n driehonderd kilo bollen. Volgens Van Ruiten is de tijd rijp om de nieuwe tulpensoort opnieuw op de markt te brengen. „Het is nu een aardige partij waarmee je binnen een paar jaar een handelspartij hebt. Daarom willen we de bollen graag als één pakket verkopen want anders ben je weer jaren verder voordat de partij groot genoeg is.”

De tulpensoort, in 2012 gedoopt tot de Mantel van Sint Maarten naar de nieuwe katholieke parochie, is een stevige, rode tuintulp die veertig centimeter hoog wordt en lang bloeit. De tulp heeft een grote bloem en blijkt ongevoelig voor fusarium. Van Ruiten: „Vooral dat laatste is opmerkelijk. We hebben de eerste jaren de bollen met de hand geplant en geoogst maar we hebben nooit bollen hoeven uitzoeken. Er zat gewoon geen zuur in.”

Wat de partij moet opbrengen, wil Van Ruiten niet zeggen. „Tien euro voor een kilo van een nieuw soort is niet gek. Dan kan bij het kerkenveilingcomité in ieder geval de vlag uit.” Hij hoopt dat de inmiddels met emeritaat zijnde pastoor Goumans nog even een kijkje komt nemen naar de verkoop van ’zijn’ tulpen. „Hij heeft er uiteindelijk wel vuile handen voor gemaakt.”

De kerkenveiling is op vrijdag 1 november in het Victorhuis in Noordwijkerhout. De aanvang is 20.00 uur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.