Premium

CDA: Overteylingen niet het plan waar Sassenheim behoefte aan heeft

CDA: Overteylingen niet het plan waar Sassenheim behoefte aan heeft
Impressie van de twee onder een kappers in Overteylingen
© tekening Timpaan
Sassenheim

Het zal ’heel lastig’ worden om nog iets te doen aan de prijzen van de woningen in het Sassenheimse Overteylingen, weet CDA-raadslid Sybrinne de Vries ook wel. Toch zou dat wel moeten gebeuren, stelt ze in vragen samen met partijgenoot Gerben Dijkstra aan het college.

In het laatste deel van het plan komen 131 woningen, waarvan 46 als huurwoning. Twintig daarvan, boven- en benedenwoningen, vallen in de sociale huur, de overige 26 in de zogeheten middenhuur. Hoe hoog die precies gaat worden, is nog niet bekend.

De kleinste rijtjeswoning gaat op een haar na vier ton kosten, de twee-onder-een-kappers moeten minimaal een kleine zes ton gaan kosten en de vier vrijstaande woningen meer dan 7,5 ton. De woningen krijgen wel standaard een badkamer, maar geen keuken.

Woonvisie

Het uiteindelijke plan strookt niet met het oorspronkelijke plan en al helemaal niet met de woonvisie van de gemeente, vindt De Vries. ,,Vorig jaar kregen we een presentatie waarbij ook sprake was van starterswoningen en betaalbare huizen voor middeninkomens. De sociale koop is helemaal verdwenen en in plaats daarvan komen er nu woningen in de middenhuur. En met vanaf-prijzen van 395.000 euro zijn er ook geen woningen voor de middeninkomens. Dit is niet het plan waar Sassenheim behoefte aan heeft’’, aldus De Vries.

Het plan strookt al helemaal niet met de uitgangspunten van de woonvisie: 15 procent sociale koop (tot 187.500 euro), 30 procent middelduur (tot 350.000 euro) en 20 procent dure koopwoningen. Wanneer en waarom heeft het college besloten om hier de woonvisie links te laten liggen en is bovendien de oorspronkelijke opzet gewijzigd, willen De Vries en Dijkstra weten. De tweede belangrijke vraag : zijn er afspraken gemaakt met Timpaan en Van Rhijn Bouw over de prijzen?

Een dikke twintig mille van de veel hogere prijzen komt door het energieneutraal maken van de woningen met onder meer warmtepompen en zonnepanelen, hebben de beide CDA’ers van ambtenaren te horen gekregen. Maar, stelt De Vries, dat verdient zichzelf terug en het verklaart nog altijd niet de huidige prijzen.

Verkoop

Eigenlijk wil het CDA dat het college het plan terughaalt om het nog een keer te bespreken in de raad. Dat zal ’heel lastig’ zijn, beaamt ze, omdat de verkoop op het punt staat om te beginnen. Die wordt iets vertraagd door de stikstofproblematiek, maar Heemborgh Makelaars verwacht binnenkort te starten. Belangstelling voor de woningen is er volgens Kitty van Kampen van Heemborgh volop.

De vragen van het CDA zijn ook bedoeld als signaal aan het college om de gemeenteraad tijdig en actief te informeren als plannen veranderen, aldus De Vries.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.