Premium

Kerk Het Kruispunt in Voorschoten na zeven jaar toch verkocht: ’koper beraadt zich op een bestemming’

Kerk Het Kruispunt in Voorschoten na zeven jaar toch verkocht: ’koper beraadt zich op een bestemming’
Voorschoten

De kerk Het Kruispunt in Voorschoten is verkocht. De nieuwe eigenaar, Het Kruispunt Voorschoten BV, krijgt uiterlijk op 1 juli de kerk, inclusief bijgebouw en kosterswoning in handen.

Voorzitter Jaap Maan van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Voorschoten (PGV) is opgelucht dat er nu toch een koopovereenkomst is gesloten. Hij wil niet veel kwijt over de nieuwe koper, omdat ’deze zich nog beraadt op een bestemming voor de kerk’. ,,Hij wil nog in gesprek met de wethouder en daarna komt hij met een plan naar buiten.’’

Via het Kadaster is te lezen dat de Voorschotenaar Wisman de eigenaar is en het gemeentelijk monument gaat onderbrengen in een BV. Wisman, die anderhalf miljoen euro neertelde voor het Kruispunt, was gisteren onbereikbaar om zijn aankoop toe te lichten.

Deze ondernemer kocht de kerk zonder ontbindende voorwaarden. ,,Wij stellen evenmin voorwaarden aan de toekomstige bestemming’’, zegt Maan.

De PGV probeerde al bijna zeven jaar het Kruispunt te verkopen. Door de terugloop van het aantal kerkgangers, zag de gemeente zich genoodzaakt alleen de Dorpskerk aan te houden en de overige twee kerken: het Kruispunt en De Ontmoeting te verkopen. De verkoop van de Ontmoeting is vrij geruisloos gegaan. De verkoop van het Kruispunt had meer voeten in de aarde. Twee ontwikkelaars maakten plannen voor een nieuwe multifunctionele bestemming van de kerk, maar liepen vast op de strenge voorwaarden van de gemeente Voorschoten. Een voorwaarde was bijvoorbeeld dat de middenin het centrum van Voorschoten gelegen kerk, niet mag worden gesloopt.

Ontwikkelaar Ron Bakker presenteerde vorig jaar juli nog een plan voor de vestiging van appartementen in de kerk, in combinatie met een parkeerkelder en uitbreiding van de naastgelegen Aldi. Omwonenden keurden het af omdat ze het te massaal vonden. Ook de gemeente Voorschoten kon niet akkoord gaan. Bakker hoorde onlangs van de PGV dat de kerk aan een ander is verkocht. ,,Jammer’’, reageert hij. ,,We hebben veel tijd en kosten in een plan gestoken, zo’n 50.000 euro. Wij nemen ons verlies. Het lukt ons niet om anderhalf miljoen euro te steken in een leeg gebouw, zonder dat we zekerheid hebben dat we uit de kosten komen.’’

Hij is benieuwd wat de nieuwe eigenaar gaat doen. ,,Als hij met ons plan aan de haal gaat, zou ik daar veel moeite mee hebben.’’

De opbrengst uit de verkoop is bestemd voor de verbouw en nieuwbouw die momenteel plaatsheeft in en bij de Dorpskerk. De protestanten nemen in april de Dorpskerk weer in gebruik, waarna het Kruispunt naar de nieuwe eigenaar kan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.