Zuid-Holland concurreert mee op hoogste niveau in Europese Unie

Zuid-Holland concurreert mee op hoogste niveau in Europese Unie
De Europese Commissie laat elke drie jaar de ’concurrentiekracht’ van de regio’s in de Europese Unie uitrekenen. Van de 268 regio’s staat Zuid-Holland dit jaar op plaats 13.
© Foto ANP
Leiden

De concurrentiekracht van de Zuid-Hollandse economie behoort tot de Europese top.

Dat blijkt uit de European Competitiveness Index (RCI), die de Europese Commissie elke drie jaar laat maken. Zuid-Holland scoort vooral door de ruime toegang tot internet, de beschikbaarheid van de nieuwste technologieën in de bedrijven en de goed geschoolde, Engelssprekende bevolking.

Met ’concurrentiekracht’ bedoelt de Europese Commissie meer dan alleen het vermogen van bedrijven om betere of goedkopere diensten en producten te leveren dan hun branchegenoten. Het gaat om aantrekkingskracht op alle gebieden, variërend van onderwijs en gezondheidszorg tot werkgelegenheid en een betrouwbare, toegankelijke overheid.

Van de 268 Europese regio’s staat Zuid-Holland dan op plaats dertien. Vooral de kwaliteit van de gezondheid en de gezondheidszorg is in Zuid-Holland bovengemiddeld. Op de meeste andere gebieden is de provincie volstrekt vergelijkbaar met Noord-Holland, Flevoland, Noord-Brabant, en Groningen. Internationaal staan Wenen, Düsseldorf, Cheshire en Praag op een vergelijkbaar niveau.

Maar op sommige gebieden is de concurrentie Zuid-Holland ver voorbij. Zo is buurprovincie Utrecht veel innovatiever, blijkt uit een analyse van het RCI-rapport door de regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter. Utrecht is, na Stockholm, samen met Londen de regio in Europa met de grootste concurrentiekracht, wat de provincie een duizelingwekkende tweede plek in de RCI bezorgt.

In Utrecht ligt het aantal wetenschappelijke publicaties ’per miljoen inwoners’, bijna twee keer zo hoog als in Zuid-Holland. Utrecht heeft meer kenniswerkers, die meer octrooien bezitten. Het Utrecht Science Park is het grootste, snelst groeiende sciencepark van Nederland, met ruim 26.000 banen.

Een troost is dat Zuid-Holland, vergeleken met de achttiende plek op de RCI van 2016, weer iets stijgt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.