LUMC verliest eerste plek in ziekenhuizenstresstest voor umc’s

Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum moet zijn eerste plek in de ’stresstest’ voor umc’s dit jaar afstaan aan het Radboud-umc. Het rapportcijfer van het LUMC daalde van een 10 naar een 9.

De acht Universitair Medische Centra in Nederland scoorden in 2018 gemiddeld een 7,8 voor hun financiële gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van BDO Accountants en adviseurs, waarbij de jaarrekeningen over 2018 zijn vergeleken.

Het Radboud-umc haalde ook een 9, maar deed het op punten beter en komt als financiële winnaar uit de bus. Het Nijmeegse ziekenhuis eindigde vorig jaar nog op de laagste plek. Het Vumc is met een 9 gestegen van de vijfde plaats naar plaats drie nu. Gevolgd door het Erasmus MC, het AMC, UMC Utrecht en UMCG in Groningen. Hekkensluiter Maastricht UMC+ haalde met een vijf als enige umc een onvoldoende.

Vijf van de acht centra noteerden een 8 of hoger. Het rapportcijfer over 2018 is wel opvallend lager dan de 9,2 van een jaar eerder. Toen vielen er maar liefst vijf tienen. De daling wordt veroorzaakt door een afname van de gemiddelde resultaten en door een andere berekeningswijze in het onderzoek.

Kanttekeningen

De umc’s staan er volgens BDO - ondanks het gedaalde rapportcijfer - nog steeds financieel gezond voor. Toch plaatsen de onderzoekers kanttekeningen.

„Na de glanzende cijfers over 2017 is 2018 het jaar van de realitycheck. Alle ziekenhuizen krijgen de komende jaren te maken met de effecten van het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. Daarin is afgesproken dat de jaarlijkse groei van de afgelopen jaren wordt omgebogen naar 0% in 2022. De verwachting is dat dit financieringskader – net als bij algemene ziekenhuizen - stevig gaat knellen”, voorziet Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep Zorg van BDO.

Het gemiddelde rendement van de acht umc’s daalde van 2,6% in 2017 naar 1,6% over 2018, terwijl het rendement van de algemene ziekenhuizen in hetzelfde jaar juist steeg van 1,2% naar 1,5%. Umc’s kampen net als algemene ziekenhuizen met krapte op de arbeidsmarkt en hoge inhuurkosten voor tijdelijke medewerkers. Ook de overige bedrijfskosten zijn sterker gestegen dan de opbrengsten.

Inkomstenbronnen

De acht umc’s scoren met een 7,8 overigens nog altijd hoger dan de 64 algemene ziekenhuizen, die twee weken geleden met gemiddeld een 7,4 uit de stresstest kwamen. Dat komt ook omdat umc’s meer inkomstenbronnen hebben, terwijl algemene ziekenhuizen vooral afhankelijk zijn van zorgverzekeraars.

Umc’s krijgen financiering voor onderwijs en onderzoek. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor zeer specialistische medische behandeling van patiënten die door de gewone zorg niet meer geholpen kunnen worden. Dat levert al een omzet van 9 procent op.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.