Premium

Nathalia Zoer: ’Belangrijk iets terug te geven aan de natuur van wie ik mijn groente, fruit en kruiden krijg’

Nathalia Zoer: ’Belangrijk iets terug te geven aan de natuur van wie ik mijn groente, fruit en kruiden krijg’
Nathalia Zoer.
© Foto Marcel Rob
Enkhuizen

Nathalia Zoer is dag in dag uit bezig met gezond eten. En uit haar bedrijf Natural Nature Food komt veel moois voort. Zo krijgen mensen met een geestelijke handicap de kans zichzelf te ontplooien en geeft ze mensen na een chemokuur weer smaak.

Door de auto-immuunziekte Sjögren lag het leven van Nathalia Zoer (49) uit Enkhuizen elf jaar geleden van de een op de andere dag compleet overhoop. Van een gezonde moeder die met haar zoontjes Noel en Noah een lekker robbertje kon vechten, belandde ze bijna in een rolstoel. Met een rits medicijnen, waaronder Prednison en Diclofenac, als gevolg. „In die periode verdiepte ik me in ayurveda, een manier van leven waarbij je kookt met kruiden die goed zijn voor je gezondheid. Ik had het idee dat ik alleen maar zieker werd van al die medicijnen.”

Flessen drab

„Mijn jongste zoon werd geboren met astma. Vreselijk, hij moest heel vaak door zo’n toeter ademhalen. Een familielid ging naar Suriname, mijn grootouders zijn van Surinaamse komaf, en stelde voor om bij tante Mem langs te gaan, een kruidenvrouw die in de oerwouden leeft. Zij kwam terug met twee flessen drab, waarvan ik Noah dagelijks twee eetlepels moest geven. Toen de flessen leeg waren, had Noah het niet meer benauwd. Tijdens mijn ziekte probeerde ik steeds gezonder te eten, en ging meer kruiden inzetten. Toen ik dagelijks iets met kurkuma at, voelde ik me steeds beter. Ik vond dat ik daar meer mee moest doen. Er zijn zoveel mensen die zich niet goed voelen.”

Mosterd en chutney

Bij het Kruidenrijk in Oosterblokker volgde zij een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde en sinds juni dit jaar mag zij zich fytoherapeut noemen. „Door mijn gezondheidsklachten te behandelen met plantaardige middelen, zijn mijn ontstekingswaarden nu heel laag. Mijn reuma-arts is stomverbaasd. Ik wilde graag ook andere mensen helpen en begon met het bakken van koekjes en taarten. Dat schoot niet echt op, ondertussen ontdekte ik dat je met mosterd en chutneys goede, gezonde smaakmakers op tafel kunt zetten. Je kunt met kruiden heel veel doen.”

De receptuur van Nathalia slaat niet alleen binnenshuis aan, maar ook ver daarbuiten. „Mijn echtgenoot Erwin moest er in het begin wel aan wennen. Er wordt bij ons nooit meer gekookt met pakjes. Hij is nogal van de planning, ik kook liever op intuïtie en gevoel. ’Wat heb ik in de koelkast liggen, en wat kan ik daarmee?’”

,,Inmiddels zijn er ook veel zorginstellingen die de weg naar Natural Nature Food hebben gevonden, voor bijvoorbeeld smaaksturing. Bij mensen die chemotherapie krijgen, verandert vaak de smaak. Het is alleen voor iedereen anders. De een beleeft de smaak hartig opeens als zuur, een andere patiënt vindt zoet opeens hartig smaken.”

Smaaktesten

Het Antoniusziekenhuis in Sneek doet nu smaaktesten bij het bed. Aan de hand van de uitslag leveren wij smaakmakers op maat voor de patiënt. Het is heel aandoenlijk om de reacties van deze mensen te zien. Dat ze opeens weer iets proeven. Daar kan geen geld tegenop. Hier doe ik het voor.”

Naast gezondheid richt Natural Nature Food zich ook op een maatschappelijke factor. „Ik vind het belangrijk dat ik iets terug kan geven aan de natuur van wie ik mijn groente, fruit en kruiden krijg. Door mensen met een geestelijke handicap te betrekken bij het bedrijf heb ik het gevoel dat ik niet alleen maar bezig ben onze planeet leeg te trekken. Ik zet graag mensen, met bijvoorbeeld een autistische aanleg, in hun eigen kracht. Ze krijgen bij ons de kans om in een rustig tempo te ontdekken waar ze goed in zijn, en wat ze leuk vinden om te doen. Door ze nauw bij het bedrijf te betrekken, ontdekken ze vaak verrassende kanten van zichzelf. Er werkt nu een jongen in de keuken. Toen hij binnenkwam, wilde hij van alles, behalve in de keuken werken. Dan weet je, ik doe iets goed.”

www.naturalnaturefood.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.