Boeren met trekkers in Noordwijk, Harry Mens verwelkomt de actievoerders

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

1 / 11
ANP
NOORDWIJK

Zo’n 75 boeren met vijftig trekkers zijn zaterdagmorgen naar Hotel van Oranje in Noordwijk getrokken waar de opnames van het tv-programma Business Class van Harry Mens plaatsvinden. Ze lazen tijdens de opnames een verklaring voor. De politie was buiten aanwezig om toezicht te houden.

In de verklaring stellen de boeren dat de natuurdoelstellingen waaraan stikstofregels zijn gekoppeld niet haalbaar zijn. „Nu niet, maar ook over tien jaar niet”, aldus een woordvoerster van de boeren.

Ze benadrukken dat de stikstofregels een enorme wissel trekken op Nederland. „Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie.”

Hoewel de natuurdoelstellingen niet haalbaar zijn, zeggen de boeren wel hun steentje te willen bijdragen door „op verantwoorde wijze te produceren. Wij staan zeker open voor innovatie, vernieuwing en verandering, maar het moet wel haalbaar en realistisch zijn. En dat is het in deze kwestie niet.”

Croissantjes

Hotelmedewerkers delen koffie en thee uit en trakteren de boeren op croissantjes en broodjes. De sfeer is gemoedelijk, zegt een woordvoerder van het hotel. De boeren zelf delen bloembollen uit. Eerder had Mens al gezegd dat zijn vader een bollenboer was.

Lees ook: Boeren met open armen in Noordwijk ontvangen

© Foto: ANP

De boeren kondigden vrijdagavond aan met trekkers naar Noordwijk te gaan. Harry Mens reageerde welwillend op de wens van de boeren. „Ik kan best een paar minuutjes of langer voor ze inruimen.” Er mochten vijftien boeren naar binnen, en twee mochten meepraten aan tafel.

© Flashlight Fotografie

„Ik had al afspraken met protesterende boeren lopen om volgende week in het programma te komen. Nu houden ze zich daar kennelijk niet aan en komen ze eerder. Maar als ze hun boodschappen willen verkondigen, heb ik daar geen problemen mee. Mijn vader was bollenboer. Ze krijgen koffie en gebak, hoor.”

Harry Mens verwelkomt de boeren.

Harry Mens verwelkomt de boeren.© Flashlight Fotografie

Het programma, dat zondag wordt uitgezonden, zat al vol, zegt Mens, maar er was een gast bereid een andere keer te komen.

Een woordvoerder van RTL, dat het programma Business Class iedere zondagmorgen uitzendt, laat weten dat „Harry Mens de inhoud van zijn programma bepaalt. Wij hebben daar in principe niets mee te maken en krijgen het alleen aangeleverd.”

Na de opnames verlieten de boeren met hun tractors Noordwijk weer.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.