Campagne ’Bob in de sportkantine’ moet alcoholdoden voorkomen

Het lopen over de ’gele streep’ ging Yvonne Peters uitstekend af.
© Foto Leidsch Dagblad
Roelofarendsveen

De meeste sporters komen in hun eentje naar hun sportvereniging en gaan alleen weer naar huis. Dat moet anders, zegt Nynke Kingma van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. ,,Het is normaal dat sporters na afloop van een wedstrijd hun succes vieren of hun verlies afdrinken, maar daarna stapt die sporter dus vaak onder invloed van alcohol in de auto.’’

Wethouder Yvonne Peters van de gemeente Kaag en Braassem verrichtte gisteren in de kantine van Watersportvereniging Braassemermeer in Roelofarendsveen de openingshandeling van de campagne Bob in de Sportkantine. Ze heeft in haar familie gezien tot welke ongelukken dronken rijden kan leiden. Haar eigen broer kon een hockeycarrière vaarwel zeggen toen hij beide benen brak na een botsing met een dronken bestuurder.

Dat alcohol en rijden op de fiets of in de auto niet samengaan, weet vrijwel iedereen. Toch is het nog niet overal vanzelfsprekend om een Bob aan te wijzen tijdens een feest of (sport)evenement, zegt Kingma. Vooral rondom sportkantines heerst nogal eens een wat lossere moraal. Het Ondersteuningsbureau heeft daarom een campagnepakket gemaakt voor gebruik in kantines. Het meest in het oog lopend is een gele streep die op de vloer geplakt kan worden met de tekst: ’Als je hier niet meer recht over kan lopen, heb je te veel gezopen’.

Desgevraagd komt een campagneteam op sportclubs in Rijnland uitleg geven over verantwoord alcoholgebruik. Barvrijwiligers kunnen daar ook les in krijgen. Extra aandacht heeft het bureau dit jaar ook voor veilige, goed werkende fietsen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.