Premium

Grasshoppers is in opbouw en werkt aan de automatismen

Grasshoppers is in opbouw en werkt aan de automatismen
Katie Bussey gaat langs Marieke van Schie (12) naar de basket van Grasshoppers.
© Foto Erik Rietman
Landsmeer

Het is wellicht voor sommige Katwijkers een ongemakkelijke waarheid, maar Sportiff Company Grasshoppers is nog een team onder constructie.

Natuurlijk, Grasshoppers werd de afgelopen twee seizoenen landskampioen. En van die titelteams bleef best een flink aantal speelsters in Katwijk spelen. Alleen vertrokken er ook sleutelfiguren uit het vissersdorp.

De onvolprezen Ingrid van der Plas, Fleur Kuijt en Evelien Lutje Schipholt stopten of gingen elders basketballen, terwijl coach Rick Driessen concludeerde dat er voor hem niets meer te winnen viel met het team na vier finaleplaatsen en twee landstitels. Hij werd opgevolgd door Axel Gouw, die natuurlijk geen kopie is van Driessen, en die, hoewel hij veel dingen in stand wil houden, zijn eigen stempel op het team wil drukken.

Voor drie speelsters kreeg Grasshoppers er een terug. Wel een topper, want Karin Kuijt, kind van de club, keerde na een paar seizoenen bij respectievelijk Bemmel en het Duitse Herner terug in Katwijk. Door een gebroken vinger miste zij echter de gehele voorbereiding en de eerste officiële wedstrijden van het seizoen.

,,Dat was niet echt de start waar ik op gehoopt had’’, zei Kuijt na het verloren duel bij het ervaren Loon Lions (77-69). ,,Nu doet alles het weer, maar bij ons ontbreken de automatismen nog.’’ Ze besloot terug te keren naar Grasshoppers omdat haar Italiaanse partner, met wie ze samenspeelde in Duitsland, een conflict had gekregen met de coach en had besloten in haar vaderland te gaan spelen. ,,Ik wilde niet alleen opnieuw beginnen. Wel volg ik het programma van het Nederlands team naast Grasshoppers, want afbouwen wil ik nog niet.’’

Hoewel opgeleid bij Grasshoppers merkt Kuijt toch dat ze inmiddels een andere speelstijl is gewend. ,,Ik heb de laatste jaren meer vaste patronen gespeeld, hier is het allemaal wat vrijer. Dat is ook prima, en Grasshoppers speelt normaal lekker snel, alleen hielden we dat vandaag niet vol. Dat kwam ook omdat mijn zusje Ilse nog steeds geblesseerd is en Noor Driessen uitviel. Dan mis je wel wat.’’

In de openingsfase speelde Grasshoppers geweldig basketbal. De bezoeksters liepen uit naar 3-14. Het tempo ging er vervolgens wat uit bij de Katwijksen, en bij Lions kwam de Amerikaanse Katie Bussey in het veld en die zorgde voor problemen in de defensie van Grasshoppers. Tot 63-63 gingen de ploegen gelijkop, waarna Grasshoppers stil viel en Lions juist scherp was. Bij 74-63 was het gespeeld.

,,Lions had 19 rebounds meer dan wij’’, zei coach Gouw. ,,We verschaften onszelf geen tweede kansen. Maar aan inzet geen gebrek. Het werd wel een beetje dun toen Noor er ook uit moest met een heupblessure.’’ In deze fase van de competitie wil Gouw zich nog niet te veel richten op individuele tegenstanders. ,,Eerst zelf consequent worden. Wij moeten zorgen dat we het tempo van het eerste kwart langer volhouden. Gelukkig krijgen we straks weer een teamtraining erbij. Ik wil nu nog niet per wedstrijd een andere oplossing voor bepaalde situaties zoeken. Straks wel, nu eerst aan onszelf werken. Op de ranglijst is er niet veel aan de hand. Laten we waken voor paniek, we zitten er dicht tegenaan. Dit team heeft nog veel groeimogelijkheden.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.