Het Van Damorgel viert zijn verjaardag in Dorpskerk Zoeterwoude

Harry Lichtendonk bij het orgel.© Foto Leidsch Dagblad

Gertjan van Geen
Zoeterwoude-Dorp

Het mag dan pas zesenhalf jaar in de Dorpskerk van Zoeterwoude staan, het Van Damorgel viert dit jaar zijn 150ste verjaardag. En dat wil Harry Lichtendonk niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Lichtendonk is al sinds 1996 organist in de Dorpskerk. Hij weet nog goed dat de zoektocht naar een nieuw orgel werd ingezet. „Ons orgel stond op de monumentenlijst, maar er was weinig origineels meer aan. Hij was omgestemd van romantisch naar barok, maar dat was mislukt”, zegt Lichtendonk. „Het was zo complex, dat het niet meer te doen was. Monumentenzorg gaf uiteindelijk zijn zegen als we een mooi historisch orgel zouden vinden. In het Friese Irnsum stond er eentje. We waren niet de eerste optienemer, maar toen ze onze kerk zagen werd hij ons gegund.”

Na een grondige restauratie doet het Van Damorgel al weer dik zes jaar dienst. Hoewel het eigenlijk te klein is voor beroepsorganisten, spelen die er toch graag op, weet Lichtendonk, zelf geen professional. „Grote orgels hebben wel vijftig registers, en deze vijftien. Maar die spreken zo voor zichzelf, dat er voldoende keuzes zijn om onderscheidend te spelen. Van Dam was een vakman, die hoogwaardige kwaliteit leverde.”

Aanstaande zondag wordt psalm 150 gespeeld bij de dienst. Niet vanwege de leeftijd, maar omdat die toevalligerwijs ook werd gespeeld bij de ingebruikname in 1869. Volgende week vrijdag 8 november staat een avond met vier concerten gepland door diverse organisten onder wie Lichtendonk. Een dag later is er ’s middags onder leiding van Ben Veldstra een samenzang-evenement, met aandacht voor het ’profane’ oud-Hollandse lied.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.