Verbouwing Cultuurhuis Zoeterwoude valt twee keer zo duur uit

Gertjan van Geen
Zoeterwoude

Het Cultuurhuis in Zoeterwoude gaat fors meer kosten dan geraamd. Bovenop de 50.000 euro voor de verbouwing en inrichting van het pand die in april beschikbaar werd gesteld, komt nog eens 59.500 euro.

Dat blijkt uit stukken die B & W van Zoeterwoude naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Donderdagavond wordt het voorstel in de raadscommissie besproken.

Met de aankoop van het pand op de Dorpsstraat 19, waar voorheen supermarkt C1000 was gevestigd, was 365.000 euro gemoeid. Daarnaast werd een halve ton uitgetrokken om het geheel op te knappen.

Oud-Zoeterwoude

In het nieuwe cultuurhuis moeten de stichting Oud-Zoeterwoude, Kunst en Cultuur en De Buren gehuisvest worden. Om het geheel te financieren worden door Zoeterwoude drie panden afgestoten: Suetanborgh (waar de stichting Oud-Zoeterwoude nu in gehuisvest is), verenigingsgebouw de Kameleon en de bibliotheek.

Oorzaken voor het uit de hand lopen van de kosten zijn de ambities van Zoeterwoude om het Cultuurhuis energiezuinig en duurzaam te maken. De gemeente rekende bij deze verbouwingswerkzaamheden op subsidie van de provincie Zuid-Holland, maar bleek daar niet voor in aanmerking te komen. Daarnaast zijn de bouwkosten de laatste tijd aanmerkelijk gestegen en kan de BTW kan niet in vooraftrek worden genomen, stelt het gemeentebestuur in een toelichting. Zowel de levering van de bibliotheek als de Kameleon zijn vrijgesteld van BTW, waardoor de fiscale meevaller waar op gerekend werd, geen opgeld doet.

Woningen

Voor de Kameleon en de bibliotheek zijn nieuwe bestemmingen gevonden. De Kameleon wordt na verkoop gesloopt, waarna er woningen worden gebouwd. In de bibliotheek komen na een inpandige verbouwing appartementen. Wat er met Suetanborgh gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Om de tegenvaller enigszins op te vangen wordt een niet-gebruikt krediet voor het schilderwerk van de bibliotheek ingezet.

In februari moet het Cultuurhuis open gaan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.