Lopers brengen Marathon-vlam van Griekenland naar Leiden

De Leidse marathon wordt volgend jaar voor de dertigste keer gehouden.© ArchieffotoTaco van der Eb

Tom Mentink
Leiden

Meer dan drieduizend kilometer hardlopen, van Griekenland naar Nederland, om uiteindelijk de ‘Marathon-vlam’ al brandend naar Leiden te brengen op vrijdag 8 mei. De organisatie van de Leidse marathon heeft daarmee een wereldprimeur: niet eerder werd die vlam hardlopend naar het buitenland gebracht.

,,We wilden iets unieks doen’’, vertelt organisator Tjeerd Scheffer. ,,In 2020 wordt de Leiden marathon voor de dertigste keer gehouden. Volgend jaar wordt ook het Willem-Alexander Kinderziekenhuis heropend met een nieuwe polikliniek. Dat vonden we een mooi moment om geld in te zamelen voor het goede doel.’’

Waar de Marathon-vlam normaal gesproken per boot, auto of vliegtuig wordt vervoerd naar andere plekken op de wereld waar officiële marathons worden gehouden, probeert Leiden de vlam met behulp van ongeveer tweehonderd hardlopers - verdeeld over 35 teams - te verplaatsen. Iets dat nog nooit eerder is vertoond.

Alleen de marathon van Athene haalt de vlam hardlopend op uit Marathónas, de plek waar ooit het idee van de ruim 42 kilometer lange hardloopwedstrijd is ontstaan. Maar dat gaat slechts om een korte afstand, geen drieduizend kilometer. Vanuit de hoofdstad van Griekenland mogen andere marathons het vuur ophalen om op die manier aandacht te vestigen op de wereldvrede, ‘fair play’ in de sport en het stimuleren van sporten door kinderen. ,,Dat vonden we leuk om te doen, maar alleen hardlopend’’, zegt Scheffer, die hulp krijgt van de Leiden Road Runners Club en de TK Challenge, de stichting die evenementen ten behoeve van vitaliteit ondersteunt.

Vanaf zaterdag 25 april 2020 trekken de paar honderd deelnemers dertien dagen en nachten lang in estafettevorm door de grote Europese hoofdsteden, zoals Belgrado, Praag en Bratislava. Vanuit de Griekse regio Attica richting het Noorden van Griekenland. Om dan vervolgens door Bulgarije en Servië de Balkan over te steken op weg naar Leiden via Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland.

Scheffer: ,,Teams van tenminste en ten hoogste zes hardlopers kunnen zich opgeven om de vlam naar Leiden te brengen. Het gaat in totaal om 84 kilometer, twee keer de marathonafstand. Zij kunnen ervoor kiezen om ieder een hele, halve of kwart marathon te lopen. Wel moet een team minimaal 2000 euro meebrengen voor het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. Dat is een prachtig doel en dit is een unieke ervaring. Want wie kan nu zeggen dat hij of zij de Marathon-vlam in z’n handen heeft gehad? Zoiets maken meestal alleen Olympiërs mee.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.