Bende rooft katalysators uit Toyota’s in Leiden

Leiden

Diefstal van katalysators uit de Toyota Prius neemt hand over hand toe in Leiden. Al minimaal zeven autobezitters zijn de laatste weken slachtoffer geworden van de bende.

Bij Toyota-dealer Van Haasteren in Leiderdorp werden vrijdag drie auto’s ter reparatie aangeboden, blijkt bij navraag. ,,Ik heb het niet eerder meegemaakt’’, zegt eigenaar Freek van Haasteren. ,,En die auto’s rijden al sinds 2004 rond.’’

Leidenaar Melle Tuik plaatste een bericht op Facebook over wat hem was overkomen. Bij het starten maakte zijn Prius het ’geluid van een Joint Strike Fighter’. Navraag bij zijn bejaarde buren met hetzelfde type auto leerde hem toen zij de wagen startten dat ook zij het slachtoffer waren geworden van de diefstal.

Eerder al waren er vergelijkbare praktijken in Amsterdam en Haarlem. Op een waarschuwing van de Amsterdamse politie medio augustus volgden twee reacties van Leidse Prius-bezitters uit de Professoren- en Burgemeesterswijk.

De katalysator wordt gemonteerd tussen de voorpijp en middendemper en zorgt voor filtering, wat belangrijk is voor de reductie van CO2 uitstoot. De auto moet opgekrikt worden en vervolgens moet met speciaal gereedschap het onderdeel ’losgesneden’ worden. Volgens automonteurs kan dat binnen een halve minuut gepiept zijn, waardoor de dieven er in no-time weer vandoor zijn.

Vermoedelijk worden de katalysators gestolen vanwege de dure materialen die erin zijn verwerkt. Edelmetalen als platina, palladium en rhodium leveren flink geld op.

Het vervangen van de katalysator is daarom ook best prijzig. Van Haasteren: ,,Een, originele, nieuwe kost tweeduizend euro.’’ Op internet zijn niet-originele katalysators voor minder dan 250 euro te koop.

Toyota-dealers in Noordwijk en Alphen aan den Rijn hebben (nog) geen ervaring met de katalysatordiefstallen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.