Premium

Column Mart Smeets: Achttienduizend mensen kochten een duur kaartje om een ongeorganiseerde ploeg prutbasketbal te zien spelen

Column Mart Smeets: Achttienduizend mensen kochten een duur kaartje om een ongeorganiseerde ploeg prutbasketbal te zien spelen
Mart Smeets.
© Foto ANP

Waarschijnlijk hebt U weleens van de Golden State Warriors gehoord: driemaal NBA-kampioen in de laatste vier jaar. Een vrij unieke ploeg van karakters, schutters en een zeer weldenkende coach.

Bekende namen? Steph Curry, de fenomenale schutter, Steve Kerr de coach, Draymond Green, het ongeleide projectiel, Clay Thompson de verdediger-scorer, Andre Iguodala, het meesterbrein en Kevin Durant, de alleskunner.

Dit jaar speelt deze topploeg in een knetternieuwe zaal, maar na zes wedstrijden zijn alle stormballen daar gehesen en zit het publiek morrend op de tribunes.

Een aantal spelers vertrok. Durant was zijn rol bij de Warriors zat en tekende voor een Godsvermogen bij Brooklyn. Tot verbazing van velen ging Iguodala onvrijwillig richting niemandsland: Memphis. Australiër Bogut werd teruggestuurd: te oud en te stram. Livingston en West werden afgedankt: niet gelijkmatig genoeg en spelers van ver op de bank zochten ook hun geluk elders.

Wie bleven? Curry, Thompson, Greene en Looney en dat was het. Een volledig schip vol nieuwe spelers werd binnengevaren; de een nog onbekender dan de ander.

Men kocht een topper in wording in D’Angelo Russell (voor slechts 120 miljoen voor vier jaar) en een hoop onbewezen talent.

Maar toen gebeurde het. Thompson viel weg na een gecompliceerde operatie die hem nu een seizoen lang buitenspel houdt. Curry brak afgelopen week zijn hand en is drie maanden foetsie, Greene scheurde drie dagen geleden iets in zijn hand en is tijdelijk niet beschikbaar, Russell blesseerde zich ook behoorlijk en Looney heeft nog geen wedstrijd gespeeld en blijft geblesseerd, waardoor de Warriors afgelopen zaterdagavond met een compleet nieuwe ploeg aantraden. Zonder vedette, zonder scorer, zonder rebounder, zonder ervaring, zonder speelritme, zonder naam ook.

18.064 mensen kochten zaterdag een duur kaartje om een volkomen ongeorganiseerde ploeg te zien die prutbasketbal speelde. De Warriors basisvijf? Robinson III, Paschall, Cauley-Stein, Poole en Bowman. Zelfs mensen die iets van de NBA weten, denken hier met een nieuw advocatenkantoor in San Francisco te maken te hebben. De salarislijst van deze vennoten/ploeg is overigens 139.734.684 dollar.

Meer nieuws uit Sport