Onderzoek naar afpersing met naaktfoto’s, zoals in Leiden op grote schaal gebeurde [video]

Peter Schat
Leiden

Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), houdt op dit moment samen met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. Het nieuwe onderzoek is ook actueel in deze regio, vanwege de bende van jonge criminelen die in Leiden en omgeving tientallen mannen en jongens chanteerde.

De uitkomsten van dit onderzoek worden onder meer gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. Jongens die zijn afgeperst met naaktbeelden en willen helpen de hulpverlening hierin te verbeteren, kunnen aan het onderzoek meedoen via de website.

Tieners uit Leiden en omgeving hebben de afgelopen maanden honderd jongens en mannen voor circa een ton afgeperst. De politie heeft al contact met veertien slachtoffers. Afgelopen week zijn drie van de vermeende afpersers in de regio Leiden opgepakt, bracht de politie zaterdag naar buiten.

Lees ook: Tientallen slachtoffers van sextortion betalen samen minstens 100.000 euro aan Leidse bende

Het gaat om sextortion. Een samentrekking van het Engelse sex en extortion, afpersing. Criminelen leggen met een valse identiteit - vaak die van een vrouw - via internet contact met jongens of mannen. Die worden in de waan gebracht dat afspraakjes mogelijk zijn als er een naaktfoto of -film wordt opgestuurd. Zodra dat is gebeurd, begint het afpersen: betaal ons of je ouders/vriendin/echtgenote/werk horen hiervan.

Beeld uit campagnevideo ’Zeg nee!’ tegen sextortion.

Beeld uit campagnevideo ’Zeg nee!’ tegen sextortion.

Het komt ook voor dat er om meer pikante beelden wordt gevraagd in plaats van geld. De politie adviseert niet in te gaan op deze vorm van bedreigingen, omdat wie doet wat er wordt gevraagd verder kan worden gechanteerd.

Slachtoffers schamen zich zo, dat aangifte doen zelfs een drempel voor hen is. Niet alle slachtoffers die bij de politie bekend zijn, en van wie de jongste veertien is, hebben al aangifte gedaan. Een deel denkt er nog over na. Ze komen uit het gehele land.

De recherche Leiden-Bollenstreek startte het onderzoek nadat zich in augustus een extortionslachtoffer meldde op een politiebureau in Leiden. Vorige week zijn een volwassene en twee minderjarigen opgepakt. Eerder hield de politie al vijf verdachten aan, van wie er nog drie vastzitten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.