Kai Verbij verslaat Kjeld Nuis met baanrecord op de 1000 meter [video]

Kai Verbij in actie op de 1000 meter tegen Kjeld Nuis.
© Foto ANP
HEERENVEEN

Schaatser Kai Verbij heeft bij de Nederlandse kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Thialf het baanrecord op de 1000 meter van Kjeld Nuis overgenomen. De wereldkampioen op deze afstand versloeg de olympische titelhouder in een rechtstreeks duel: 1.07,48 tegen 1.07,82. De oude toptijd op de Friese ijspiste was 1.07,64, gereden door Nuis in december 2017.

Het nieuwe baanrecord van Verbij, die uit Hoogmade komt, is een officieus wereldrecord voor een laaglandbaan. Ook Nuis komt uit deze regio: hij werd in Leiden geboren en groeide op in Zoeterwoude.

Met de 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh en nummer twee Nuis, die evenals op de 1500 meter bijna opnieuw ten val kwam, plaatsten ook Thomas Krol (1.07,88), Hein Otterspeer (1.08,55) en Dai Dai Ntab (1.08,80) zich voor de komende wereldbekers.

Michel Mulder, zevende op de 500 meter, greep ook op de 1000 meter mis. De olympisch sprintkampioen van Sotsji 2014 reed de twintigste tijd (1.10,83), mede door een aantal foutjes in de balans. Zijn tweelingbroer Ronald Mulder haalde het wel op de 500 meter (derde), maar stelde op de 1000 meter eveneens teleur: veertiende in 1.10.00.

Voor Verbij kwam zijn toptijd in Heerenveen niet geheel onverwacht. "Het kon vandaag, de omstandigheden waren goed. De luchtdruk was laag en de ijskwaliteit was beter dan de voorgaande dagen. Je kunt dan wel niets winnen bij dit toernooi, maar een baanrecord staat altijd leuk achter je naam."

Verbij bekende dat hij vooraf extra spanning voelde, omdat hij tegen wereldrecordhouder Nuis moest rijden.

"Hij is een heel sterke schaatser, heel dominant ook. Je weet dat je tegen hem extra scherp moet zijn. Deze keer was ik de betere, maar hij zal me dit seizoen ongetwijfeld wel een keertje terugpakken. Het is zeker gaaf om hem te verslaan in een rechtstreeks duel. Maar het baanrecord vind ik toch nog iets mooier."

Kai Verbij.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.