Torenspits van kerk in Hoogmade ingestort [video] [update]

© ANP

1 / 2
Internetredactie
HOOGMADE

De torenspits van de O.L.V. Geboorte-De Goede Herder kerk aan de Kerkstraat in Hoogmade is maandagmiddag rond 15.45 uur ingestort. Dat gebeurde tijdens de brand die sinds maandagochtend in de kerk woedt.

Dinsdag wordt bij daglicht gekeken of delen van de kerk nog te redden of te restaureren zijn, meldt de Veiligheidsregio. Het nablussen zal waarschijnlijk nog de hele nacht duren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uit voorzorg waren in een straal van 150 meter om de kerk alle huizen en gebouwen, waaronder een school, ontruimd. Nu de houten toren is ingestort, lijkt het erop dat deze de andere panden niet heeft geraakt.

De brand ontstond tijdens het afbranden van verf, aldus de Veiligheidsregio. Eerst vatte het dak vlam. Omdat op een gegeven moment de hele kerk in brand stond, gaf de brandweer het blussen op. ’Wij zetten in op het voorkomen van overslag’, schreef de Veiligheidsregio op Twitter. Er werd een NL Alert verzonden vanwege de hoeveelheid rook die bij de brand vrijkwam.

Nog niet allemaal naar huis

Rond half zeven werd opnieuw een NL Alert uitgestuurd, nu om aan te geven dat er geen gevaar meer is door rook. Nog niet alle omwonenden kunnen terug naar huis. De restanten van de kerk zijn instabiel. De Veiligheidsregio meldt dat de gemeente direct betrokkenen informeert.

© ANP

Mobiel minder goed bereikbaar

Het kan zijn dat er in de omgeving van de kerk sprake is van verminderde mobiele bereikbaarheid, want de gsm-masten die aan de kerk gemonteerd zaten, zijn gesneuveld bij de brand.

De kerk is met hekken afgezet.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.