Premium

Leidse politiechef Fatima Aboulouafa zegt te zijn ’verraden door haar eigen blauwe familie’ die lasterlijke verhalen vertelde

Leidse politiechef Fatima Aboulouafa zegt te zijn ’verraden door haar eigen blauwe familie’ die lasterlijke verhalen vertelde
Leiden

Haar ’eigen blauwe familie voor wie ze altijd heeft klaar gestaan, voor wie ze een kogel zou opvangen, is zo ver gegaan dat ze lasterlijke verhalen over haar hebben verkocht aan De Telegraaf’.

Dat schrijft Fatima Aboulouafa, de naar huis gestuurde Leidse politiechef, op Instagram. Ze vertelt dat een journalist van De Telegraaf haar vrijdag belde omdat een paar collega’s uit Limburg hem hadden benaderd ’met een smeuïg verhaal’ dat volgens haar niet klopt.

Delen van dat verhaal stonden ook in Leidsch Dagblad. Zo heeft de krant een brief die de politieleiding eind oktober aan Aboulouafa heeft gestuurd ingezien en sprak de krant met oud-collega’s uit Limburg. Die toonden een document waarin Aboulouafa een reprimande kreeg voor het rijden met een dienstauto en het inhuren van een van terrorismeverdachte voor haar eigen bedrijf.

Aboulouafa noemt zichzelf ’een lichtschijner’. Ze is voor het Leidsch Dagblad onbereikbaar voor commentaar, maar reageert op Instagram gekwetst.

’Ik heb me als politieagente altijd verantwoordelijk gevoeld voor de behoeften en de burgers die ik dien. Het probleem is dat de atmosfeer nog niet bestaat waarin een integere en betrokken politieagent kan optreden zonder angst voor spot of represailles van de rotte appels in een organisatie. Er is een sfeer ontstaan waarin de eerlijke politieagent de rotte appels vreest en niet andersom. Sinds het moment dat ik ben opgestaan tegen machtsmisbruik, intimidatie en discriminatie op enkele plekken binnen de nationale politie heb ik blijkbaar een aantal mensen tegen het zere been geschopt. Men probeert mij negatief te framen, dat is het lot dat elke klokkenluider ten deel valt.’

Ze schrijft dat haar toegangspas voor het Leidse politiebureau is geblokkeerd, ze geen afscheid mocht nemen van haar team en dat haar spullen uit haar kasten zijn gehaald.

’Na 25 jaar loyaliteit en trouwe dienst zijn die in twee dozen en een tas bij mij afgeleverd, alleen maar omdat ik pleit voor een politie voor iedereen en leidinggevenden vraag om mijn hardwerkende betrokken collega’s te koesteren. Als kind van Marokkaanse immigranten geloof ik in de Nederlandse waarden. Ik hoop dat we hier als organisatie lessen uit kunnen leren.’

De politie bevestigt dat Aboulouafa’s pas is geblokkeerd en reageert verder niet inhoudelijk. ,,Er is niets veranderd, we zijn nog steeds in gesprek”, zegt een woordvoerder.

Lees ook: Leidse teamchef Aboulouafa kreeg twee keer een waarschuwing van politieleiding

Lees ook: Naar huis gestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa zoekt geld om haar advocaat te kunnen betalen

Lees ook: Weggestuurde Leidse politiechef keert niet terug

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.