Kjeld Nuis: ’Mooi dat ik als snelste Nederlander naar de wereldbeker ga’

Kjeld Nuis in actie op de 1000 meter tegen Kai Verbij tijdens het World Cup kwalificatietoernooi in Thialf.
© ANP
Heerenveen

Kjeld Nuis waande zich, zoals hij het noemde, zaterdag in een ’rollercoaster’. In die achtbaan kwam op de 1500 meter van alles voorbij.

Het begon allemaal met een op wonderbaarlijke wijze afgewende val na het haken in het ijs.

Lees ook: Nuis ontsnapt aan diskwalificatie na ’bizarre race’: ’Alleen een salto ontbrak’ [video]

Wat volgde: de instinctieve gedachte om ermee te kappen, het toch maar doorrijden na een harde brul van coach Jac Orie omdat hij dacht anders ’op z’n flikker te krijgen’, het knokken tot aan de finish met opponent Thomas Krol om de winst, de ontlading toen hij zag als eerste te zijn geëindigd, de ontzetting na de diskwalificatie omdat hij tijdens de Houdini-act in de buitenbocht onreglementair de lijn had overschreden en de opluchting toen die uitsluiting pal daarna weer werd teruggedraaid.

Het was een race met een ongekend plot dus, van de regerend olympisch kampioen op deze afstand. En dat, na die onnavolgbare acrobatiek, het doorzettingsvermogen en de getoonde winnaarsmentaliteit, het curieuze optreden ook nog eens in een eindscore van 1.44,71 resulteerde, deed hem nog het meest versteld staan.

De 29-jarige sprinter uit Zoeterwoude had het niet voor mogelijk gehouden, en begroette het als een opsteker. ,,De internationale concurrentie kijkt ook naar deze tijden en klasseringen. Dan is het mooi dat ik als snelste Nederlander naar de wereldbeker ga.’’

Luchtigheid

Nuis bezag het met luchtigheid, al greep hij het voorval ook aan voor psychologische oorlogsvoering: hij postte de beelden van de bijna-val naar zijn duizenden volgers op Twitter, Instagram en Facebook, onder wie zich ook rivalen ophouden. Om als bewegingskunstenaar vooral die laatste categorie te imponeren.

Kjeld Nuis komt bijna ten val op de 1500 meter.
© Foto: ANP

,,Je moet altijd proberen de indruk te wekken dat je ongrijpbaar wordt, suggereren dat ze op achterstand staan’’, lichtte Nuis zijn strategie toe. ,,Dat is het tactische spel dat ik supergaaf vind.’’

Over twee weken komt hij ze in Minsk weer tegen. ,,Dat ik hier 1.44 hoog schaats, lokt normaal de reactie uit van ’oh, die kunnen we pakken’. Maar als ze dan de beelden zien, zullen ze toch denken: ’Oei, dat kan nog wel eens een flinke kluif worden’.’’

Om nog meer angst in te boezemen kondigde Nuis na zijn bizarre triomftocht aan op de 1000 meter zich met een toptijd te willen revancheren. Die belofte maakte hij een etmaal deels waar, al kreeg hij zelf óók het deksel op de neus.

Op het andere onderdeel waarop hij in 2018 olympisch goud veroverde, klokte Nuis weliswaar een fraaie 1.07,82, maar de zege leverde hem dat niet op. Die eer moest hij aan Kai Verbij laten.

De wereldkampioen op deze afstand uit Hoogmade snelde naar 1.07,48 – niet alleen goed voor de overwinning maar tevens een baanrecord, waarmee Verbij uitgerekend Nuis als houder afloste. De nieuwe besttijd was eveneens een officieus wereldrecord voor een laaglandbaan. ,,Het staat altijd leuk achter je naam’’, zei Verbij droogjes.

Het was niet het enige baanrecord in Thialf. Op de 10.000 meter dook Patrick Roest eerder op de dag al met 12,42,97 minuten onder de oude besttijd die Jorrit Bergsma vorig jaar tijdens het NK afstanden neerzette (12.43,70). De wereldkampioen op de tien kilometer eindigde overigens als tweede in 12.51,50.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.