Premium

Planetenbuurt mogelijk verwarmd door water Oude Rijn

Planetenbuurt mogelijk verwarmd door water Oude Rijn
De Alphensebrug over de Oude Rijn.
© foto hielco kuipers
Alphen aan den Rijn

De Alphense Planetenbuurt haalt over twee à drie jaar mogelijk warmte uit het water van de Oude Rijn.

Ziekenhuis Alrijne, verpleeghuis Oudshoorn, serviceflat Driehoorne, woningcorporatie Woonforte, het Scala College en de gemeente, slaan de handen ineen om dat voor elkaar te krijgen.

De gemeente Alphen aan den Rijn draagt drie ton bij voor een haalbaarheidsonderzoek naar het project Aquathermie Planetenbuurt , dat naar schatting zes miljoen euro kost.

,,Het is voorwaar niet simpel om zoiets voor elkaar te krijgen, maar er doet zich wel een kans voor’’, zegt wethouder duurzaamheid Leo Maat (GroenLinks). ,,In januari moet bekend worden of het project haalbaar is.’’ Enkele betrokken instanties moeten binnen een paar jaar hun cv-ketel vervangen. En er komt nieuwbouw voor het Scala College. Nieuwe wetgeving verplicht vastgoedbezitters om gasloos te bouwen.

Studie moet uitwijzen of het mogelijk is om oppervlaktewater uit de buurt, zoals de Oude Rijn, te benutten voor verwarming én koeling van gebouwen. De deelnemers van het project gaan van het gas af en krijgen een warmte- en koudeopslag onder hun panden.

Europese subsidie

Maat denkt dat er een goede kans is dat hij het subsidiegeld weer terugkrijgt, door het binnenhalen van een Europese subsidie. ,,Misschien is die drie ton niet eens nodig’’, aldus Maat.

De gemeentelijke bijdrage is ook bedoeld om een vergelijkbaar project in Rijnhaven-Oost op te zetten. Ook hier gaat het in eerste instantie om een haalbaarheidsonderzoek.

De provincie Zuid-Holland vraagt voor negen gemeenten (Den Haag, Rotterdam, Kaag en Braassem, Zoeterwoude, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Gorinchem, Schiedam en Rijswijk) subsidie aan, via de zogenoemde Elena-regeling, voor diverse initiatieven op het gebied van ’duurzame wijkwarmte’.

Zo is Kaag en Braassem bijvoorbeeld van plan om warmte te halen uit de Kagerplassen, voor verwarming van huizen in Rijnsaterwoude. Een eerste onderzoek liet in februari van dit jaar positieve resultaten zien. Het is technisch mogelijk om alle 550 huizen in Rijnsaterwoude van Braassemwarmte te voorzien, maar de installatie die daarvoor nodig is, kost waarschijnlijk zo’n tien miljoen euro.

De gemeenteraad van Alphen moet nog wel instemmen met de subsidie voor het onderzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.