Premium

Schildersbedrijf ’in diepe rouw’ na brand kerk Hoogmade [video]

Schildersbedrijf ’in diepe rouw’ na brand kerk Hoogmade [video]
© ANP
HOOGMADE

Het schildersbedrijf dat het onderhoudswerk aan de maandag in as gelegde Onze-Lieve-Vrouw- Geboortekerk in Hoogmade uitvoerde, is in diepe rouw gedompeld nu de brand naar alle waarschijnlijkheid is ontstaan bij werkzaamheden door zijn schilders.

Mededirecteur Loek van Noort van het familiebedrijf Van Kesteren uit Voorhout laat in een korte reactie desgevraagd weten dat ’de schade een enorme impact heeft op onze onderneming’. „We zijn in gesprek met alle betrokken partijen en hebben verder geen behoefte aan contact met de media. Ik bekommer me nu ook eerst om ons personeel”, zo laat het directielid weten.

De firma Van Kesteren bestaat ruim tachtig jaar en is één van de grotere schildersbedrijven in de Leidse regio. Volgens de directie werken er in de winter veertig schilders, een aantal dat ’s zomers oploopt tot zestig.

In het zakenmagazine Rijnstreek Business lieten de drie directieleden onlangs nog optekenen dat ’duurzaamheid en veiligheid nog belangrijker zijn geworden dan voorheen.’ De brandweer gaat ervan uit dat de brand maandag is ontstaan bij het afbranden van oude laklagen door de schilders die in de monumentale kerk aan de slag waren.

Lees ook: Spookverhalen Hoogmadese kerkbrand gaan de wereld rond

De Van Kesteren-bedrijfsleiding wil op dit moment niets kwijt over de afhandeling van de schade aan de door uitslaande vlammen verwoeste kerk. De vraag of hiervoor een verzekering was afgesloten, blijft onbeantwoord. „We vragen er begrip voor dat we op dit moment even geen behoefte aan contact met de media”, aldus directeur Van Noort die vanochtend op de rampplek in Hoogmade was.

Schildersbedrijf ’in diepe rouw’ na brand kerk Hoogmade [video]
© ANP

De brandweer was de hele nacht bezig met nablussen van het kerkgebouw waarvan alleen de muren nog overeind staan. De meeste omwonenden konden in de nacht van maandag op dinsdag uiteindelijk gewoon thuis slapen. Een gebied van vijftig meter rond de kerk is nog niet vrijgegeven omdat onduidelijk is of het restant van de toren nog kan instorten. Vanaf vanochtend is het dan ook een komen en gaan van allerhande bouwexperts die de schade in kaart komen brengen.

Lees ook: Tranen op bewonersbijeenkomst in Hoogmade: ’Die kerk is alles voor het dorp’

Ook de lokale aannemer Lucas Verbij, gespecialiseerd in renovatie van monumentale gebouwen als kerken en molens, kwam op uitnodiging van de gemeente Kaag en Braassem een kijkje nemen. „Momenteel wordt bezien wat eventuele opties voor herbouw zijn”, zo verklaart een medewerker van het in de monumentenwereld gerenommeerde aannemersbedrijf.

Dit werkte jaren geleden al eens aan de torenspits die maandag na een paar uur branden met veel geraas recht naar beneden stortte. „Op het moment dat die viel, luidde de klok die erin nog één keer, als een soort afscheid”, zo hoorde Hoogmadenaar Jan van Leeuwen, alias ’Ballie’. „Mijn bijnaam hier omdat ik jarenlang de keeper was van de lokale voetbalclub MMO, zo verklaart hij.

Burgemeester Marina van der Velde-Menting van Kaag en Braassem, waaronder Hoogmade valt, wil nog niet vooruitlopen op mogelijke herbouw van de kerk die ook in 1929 al eens instortte nadat hij door de funderingen zakte: „Misschien is herbouw een optie, maar dat moet de komende tijd allemaal goed worden bekeken.”

Ze spreekt van een ’drama voor het dorp’. „In de kerk waren allerlei activiteiten voor de inwoners.” De burgemeester is nog bezig met de belangen van de omwonenden. „De schuldvraag komt later.”

Wonden likken

Onderwijl likken de inwoners van Hoogmade daags na de brand hun mentale wonden. Er worden herinneringen opgehaald. Hoewel het kerkhof naast het afgebrande gebouw nog niet is vrij gegeven, doet het verhaal de ronde dat de graven weinig schade hebben ondervonden. „Dat hoop ik maar, want mijn dochter ligt daar ook”, zo meldt Peet van der Laan.

Hij schetst een beeld dat veel inwoners van Hoogmade hebben: „Ik ben na het overlijden van mijn dochter nooit meer naar een mis geweest. Maar het is wel een plek waar bijna iedereen hier wel een huwelijk, begrafenis of doop heeft gehad. Daarmee was de kerk echt het centrum van Hoogmade. Ik had nooit verwacht dat ik het gebouw ooit in deze staat zou zien.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.