Jaarlijkse triathlon in Leiderdorp krijgt ook eredivisie

Wielrenners in augustus bij de Leiderdorpse triathlon.
© Taco van der Eb
Leiderdorp

De 28ste editie van de Leiderdorpse triathlon heeft op 16 augustus 2020 ook de eredivisie van de combinatiesport van wielrennen, hardlopen en zwemmen.

„We hebben voorheen al de eerste en tweede divisie in Leiderdorp gehouden. De organisatie en het parcours zijn toen bij de bond goed bevallen,” zegt Jeroen Fakkeldij van Triathlon Leiderdorp.

Voor de eredivisie moet het parcours breed en verkeersvrij zijn. „In de hogere klasse mag je bij elkaar in het wiel rijden. Dan zitten er soms wel twintig wielrenners elkaar in de weg. Het parcours moet voor zo’n type wedstrijd wel veilig zijn.” Deze regel heeft ook een voordeel voor het publiek. „In zo’n wedstrijd zit meteen meer actie.”

De eredivisie bestaat uit vijf verschillende wedstrijden, die door het land worden gehouden. Leiderdorp organiseert de vierde. „Het is dan meestal wel al duidelijk welke teams strijden om de titel. Dan komen er ook teamtactieken bij kijken.” Fakkeldij verwacht ongeveer 170 deelnemers voor de eredivisie.

Overigens kan iedereen zich voor de andere wedstrijden gewoon aanmelden. In het programma zit voor het eerst ook de ’een derdeafstand’.

„Als we dit goed doen, maken we hopelijk ook kans om een keer het Nederlands kampioenschap te organiseren.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.