Stichting Noordzee: ’Vissers mogen nog steeds meer vangen dan verantwoord is’

Van onze verslaggever
Utrecht

Vissers mogen nog steeds meer vis uit de Noordzee vangen dan volgens wetenschappelijke normen verantwoord is. Van de Europese visquota die overbevissing moeten voorkomen, is bijna de helft te hoog, constateert Stichting De Noordzee in een analyse.

De organisatie wijst erop dat de lidstaten van de Europese Unie jaren geleden hebben vastgelegd dat alle visquota vanaf 1 januari 2020 duurzaam moeten zijn.

„Het moment is nu”, zegt directeur Floris van Hest. „Uitstel is niet langer mogelijk.” Hij roept verantwoordelijk minister Carola Schouten nadrukkelijk op de wetenschappelijke vangstadviezen te volgen.

In december komt de minister met haar Europese collega’s bijeen om de vangstquota vast te stellen. Die liggen hoger dan wat wetenschappers adviseren. Door overbevissing is de stand van de kabeljauw in de Noordzee bijvoorbeeld „al gedaald tot onder een kritiek punt’’.

Ook overschrijdingen met enkele procenten kunnen op termijn leiden tot neergang van populaties. „Jarenlang is structureel de keuze gemaakt om het quotum te hoog te zetten. De kabeljauw is nu eigenlijk gewoon aan het instorten”, zo vat een woordvoerster van de stichting de situatie samen. „Als je steeds net boven de limietwaarde gaat zitten, gaat dat ten koste van de weerbaarheid van een soort.”

Van de visquota die aan Nederlandse vissers zijn toegewezen, ligt 37 procent boven een duurzaam niveau. Een groot deel van de overbevissing die daar het gevolg van is, gebeurt in wateren als de Keltische Zee en het Kanaal.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.